İnternet Hızı Nasıl Kontrol Edilir?

Akıllı telefonlar, tabletler, masaüstü bilgisayarlar başta olmak üzere akıllı cihazlar (televizyon, buzdolabı, klimalar, ev ve ofis içi ısıtma ve soğutma sistemleri) gibi pek çok teknolojik alet internet ile çok daha fonksiyonel bir hal alıyor. Hal böyle olunca internetin sahip olduğu hız da kullanıcılar için oldukça önemli hale geliyor. Daha hızlı internet sahip olunan teknolojik aletlerin yüksek performanslı biçimde kullanılmasını sağlıyor. Peki, internet hızınızı nasıl kontrol edebilirsiniz? İnternet hızını nasıl arttırabilirsiniz? PING, download ve upload gibi kavramlar ne anlama geliyor? İşte cevapları ve daha fazlası…

İnternet Hızı Kontrolü Nasıl Yapılır?

Ev ya da iş yeri gibi ortamlarda kullanılan sabit internet hatlarının sağladığı hız, akıllı cep telefonlarında ve tabletlerde kullandığımız mobil internetlerin hızlarını kontrol etmek oldukça kolay. İnternet hızını ölmek, internet sağlayıcılar tarafından sunulan web sitesi adresleri üzerinden hız ölçümü gerçekleştirmek mümkün ancak operatörlerden ve internet sağlayıcı şirketlerden bağımsız olarak hızınızı ölçmek için hazırlanmış web siteleri de bulunuyor. İnternet hız değerlerini sağlıklı biçimde ölmek için Speedtest.net adresini kullanabilirsiniz. 

Ookla şirketi tarafından hizmete sunulan Speedtest.net adresine girdikten sonra; Begin Test butonuna basmanız yeterli. Söz konusu işlemi yaptıktan kısa süre sonra; PING, download ve upload hızlarını ayrı ayrı görebilirsiniz. 

PING Nedir?

PING; sahip olduğunuz bilgisayarın karşıda yer alan sunucu arasında bir data paketini iletmesi süresince geçen milisaniyeyi ifade eder. PING değeri ile hız arasında ters orantı mevcuttur. Yani PING değeri düştükçe internet hızınız da artar. Türkiye’de 25 ms iyi bir PING olarak değerlendiriliyor. Elbette, 25 ms altında PING sahibi olmak hızınızın daha da iyi olduğunu gösterir.

Download Nedir?

Download; sahip olduğunuz internet hizmetinin herhangi bir dosya indirme halinde sahip olduğu hızı ifade eder. İnternet hızı ile download hızı arasında doğru orantı söz konuduru. Özetle; internet hızı arttıkça download hızı da artar. Türkiye’de 30 Mbps hız, ortalama bir değer olarak görülüyor.

Upload Nedir?

Upload; sahip olduğunuz internet hizmeti üzerinden karşıda yer alan bir sunucuya dosya gönderme hızı olarak düşünülebilir. Türkiye’de ortalama 3 Mbps kadar upload hızı sunuluyor. Upload hızıyla internet hızı arasında da doğru bir orantı bulunuyor. Özetle; upload hızı arttıkça, internet hızınız da artıyor. 

İnternet Hızı Nasıl Arttırılır?

Kullandığınız internet paketinin türü hızınızla doğrudan ilişkilidir. Elbette daha hızlı bir internet paketine sahip olmak istiyorsanız yüksek Mbps’ye sahip bir paket tercih etmelisiniz. Fiber alt yapıya sahip bir bölgede ikamet ediyorsanız öncelikle en yüksek hızlı paket olan 100 Mbps olan paketi tercih etmelisiniz. Söz konusu paketle 4 Mbps upload hızı alabilirsiniz. 

İnternet paketinizi en üst düzeyde seçtikten sonra, daha hızlı bir bağlantı için bilgisayarınız mutlaka kablosuz bir bağlantı yerine ethernet kablosu ile bağlamalısınız. Böylelikle çok daha hızlı biçimde bağlantı sağlayabilirsiniz. Ayrıca, bağlantının daha iyi olması için modeminizi kapatıp açmanız da hızınıza olumlu yönde etki edecektir. ethernet ile gerçekleştirdiğiniz bağlantı sırasında Wi-fi seçeneğiniz kapatmanız da hızınıza etki edecektir. 

İnternet hızını arttırmak için uygulayabileceğiniz son yol ise bilgisayarınızda kullanmadığınız servisleri kapatmaktır. Bunun için; windows + r tuşuna basın ve çıkan kutucuğa services.msc yazın. Karşınıza çıkan sonuçlardan kullanmadığınız servisleri kapatın. Öte yandan, eğer kablo ile bağlanmak zorunda iseniz mutlaka yüksek bant genişliğine sahip bir modem satın almalısınız.

Sıralanan tüm işlemleri gerçekleştirdiğinizde halen yüksek bir hız alamıyorsanız mutlaka internet sağlayıcınızla iletişime geçmelisiniz. Sahip olduğunuz alt yapının kontrolünün yapılması gerekebilir.

Bir yanıt yazın