Google’da Hakkınızda Yayınlanan Sayfa Nasıl Kaldırılır?

Google bugün dünyada en çok kullanılan arama motorlarının başında geliyor. Yaklaşık olarak yüzde 91 ile zirvedeki yerini açık ara koruyor. Saniyede yaklaşık 3,5 milyar arama gerçekleşiyor. Google, içinde 30 trilyondan fazla benzersiz URL yer alıyor. Günlük 20 milyardan fazla siteyi tarıyor. Verilen rakamlar sistemin ne denili büyük olduğunu gösteriyor. Peki, böylesine önemli bir arama motorunda hakkınızda yayınlanan bir makale, yorum ya da doğrudan web sayfasını nasıl kaldırabilirsiniz? İşte cevapları…

Google tarafından oluşturulan Google Search Console bu konuda size yardımcı olabilir. Öncelikle yapmanız gereken belirtilen talimatları harfiyen yerine getirmek. Elbette, sorunun Google tarafından tam olarak algılanması gerekiyor. Gerekçenin de haklı olması da bu konuda oldukça önemli bir unsur.

Google’dan Hakkınızdaki Bilgiyi Kaldırmak

İlk iş olarak Google Search Console panele erişim sağlamalısınız. Sonrasında temel 2 soruyla karşılaşacaksınız;

  • Kaldırmak istediğiniz bilgiyi Google’dan mı? Web’den mi kaldırmak istiyorsunuz?
  • Hakkında yer alan bilgilerin bulunduğu sayfayı kim yönetiyor?

Google arama sonuçlarından bir bilgiyi kaldırma web’den kaldırmak anlamına gelmiyor. O yüzden talebinizi her ikisi için ya da sadece arama motoru sonuç sayfalarından kaldırmak isteyip istemediğinizi belirlemelisiniz. Eğer ilgili sayfayı siz kullanıyorsanız söz konusu işlemi kolayca Console üzerinden yapabilirsiniz ancak yönetim başka birinde ise; öncelikle ilgili sayfa yöneticisi ile sayfayı kaldırması konusunda iletişime geçmelisiniz. Sayfanın yönetici tarafından kaldırılması halinde ise sayfanın artık mevcut web sitesinde bulunmadığına dair bilgilendirmeyi Console üzerinden Google’a iletebilirsiniz. 

İlgili İçerik Hukuk ve Etik Anlamda Sorun Oluşturuyorsa

Hakkınızda yer alan içeriğin hukuki anlamda sorun oluşturduğunu düşünüyorsanız, bununla ilgili gerekli mahkeme evrakını Google ile irtibat kurarak iletebilir, sayfanın arama sonuçları arasından kaldırılması talebinde bulunabilirisiniz. Bunun dışında;

Yetişkinlere yönelik malzeme; müstehcen içeriklerin arama sonuçlarından engellenmesi için Google’a bildirebilirsiniz. İçinde çocukların yer aldığı cinsel içerikler ve bunların açık tasviri içeren sayfalar hızla kaldırılır.

Özellikle kişisel bilgileri içeren verilerin yer aldığı sayfalar da Google içerik kaldırma politikası kapsamında kaldırılır. Peki, bunlar nelerdir; Kimlik numaraları, banka hesap numaraları, kredi kartı numaraları, imzalara ait görseller, onayınız olmadan yayınlanan çıplaklık ve müstehcenlik içeren görseller ve videolar, özel ve gizli tıbbi kayıtlar.

Ancak internetin büyük bir kaynak olduğunu ve Google’ın içerikleri farklı bakış açılarına göre yanlış olup olmadığını değerlendirmek gibi bir kriterle sayfaları değerlendirmediğini de bilmek gerekiyor. 

Eski İçeriğin Kaldırılması

Tüm anlatılanlar dışında web sitenizde bulunan eski içeriğin, kaldırılmasını da talep edebilirsiniz. Çünkü içerik kaldırılmış olsa da belirli bir süre arama sonuçlarında gösterilmeye devam edecektir. Bunun için de Google Search Console aracını kullanabilirsiniz. Kaldırmak istediğiniz url’yi panel üzerinden sisteme yazın, sonrasında kaldırma isteğinde bulun butonuna tıklayın. Yaklaşık olarak 2 gün içinde işleminiz sayfanın yöneticisi olmanız halinde arama motoru sonuçlarından tamamen kaldırılacaktır. Arama sonuçlarında halen içerik görünüyorsa, sayfanızın geçmişini temizlemeniz önerilir.

Öte yandan kaldırmayı talep ettiğiniz sayfa arama sonuçlarında gözükmese bile web içinde yer alabilir. Bu durum bir başka web sayfasının ilgili sayfanızda yer alan içeriği kendi sayfalarından birinde içerik olarak yayınlamasından kaynaklanabilir. Bu tüden bir durumda söz konusu web sayfasının yöneticisi ile iletişime geçmek gerekir. Web sayfası yöneticisinin ilgili içeriği kaldırmasının ardından yeniden içeriğin sonuçlardan kaldırılması konusunda Console üzerinden başvuru yapılabilir. Son olarak yaptığınız tüm işlemler sonucunda ilgili eski sayfanın hala sonuçlarda ve webde gözükmesi söz konusu ise Console üzerinden bildirimini yaptığınız URL’yi kontrol etmeniz gerekebilir.

Bir yanıt yazın