Featured Snippet Nedir? Ne İşe Yarar?

Featured Snippet; Google tarafından web projesi sahiplerine sunduğu yeni bir fırsat ve hedef olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça özel bir iş olduğunu söylemek mümkün. Sahip olduğu yapısıyla arama motoru optimizasyonu (SEO) işiyle ilgilenenlerin yakından ilgilendiği bir konu olarak karşımızda duruyor. Peki, Featured Snippet nedir? Nasıl bir yapıya sahiptir? Nasıl oluşturulur? İşte tüm bu soruların cevapları ve çok daha fazlası…

Featured Snippet Nedir?

Featured Snippet, Türkçe olarak öne çıkarılan sonuç sayfaları olarak düşünülebilir. Position Zero yani sıfırıncı sıra olarak da tanımlanır. En basit tanımıyla ise arama yapan kullanıcıların karşısına kutu içinde özel bir gösterimle öne çıkarılan sonuçlar olarak ifade edilebilir. Google ise bu alanda yer almak isteyen web projesi sahiplerinin özel ve nitelikli içerikler oluşturması gerektiğini söylüyor. Ancak bu konuda yapılan istatistikler gösteriyor ki, öne çıkarılmış alanlarda yer alan sitelerin büyük bir kısmı arama sonuçlarında ilk 10’un içinde yer alanlardan oluşuyor. Öne çıkarılmış alanlarda yer alabilmek için yapılması gereken en önemli şey; doğru ve nitelikli içeriklerle kullanıcıların arama sorularına cevaplar vermek.

Featured Snippet Hangi Türlere Sahiptir?

Featured Snippet tek bir tip olarak karşımıza çıkmıyor. Temelde ise 3 farklı biçimiyle ön plana çıkıyor.

  • Liste
  • Tablo
  • Paragraf

Featured Snippet Liste

Arama motoru kullanıcıları tarafından yöneltilen sorulara listeler halinde nitelikli cevaplar veren içerikler oluşturmanız halinde liste biçiminde öne çıkarılabilirsiniz. Özel bir kutu içinde sıfırıncı sırada gösterilen içeriğinizin; maddeleri, açıklama kısmı, fotoğraf ve title kısımları ayrıntılarıyla veriliyor. Reklamlı alanlar dahi kaldırılıyor ve arama motoru sonuç sayfası (SERP) içinde içeriğiniz özel bir yere, en üste yerleştiriliyor.

Featured Snippet Tablo

Herhangi bir konuyla ilgili hazırlanmış özel içeriğiniz tablolar içeriyorsa tablo biçimli öne çıkarılmış alanlarda gösterilme ihtimaliniz bulunuyor. Web projeniz içinde yer alan tablolar kutu içinde özel bir biçimde öne çıkarılıyor. Oluşturulan tabloların açıklayıcı ve gerçek anlamda herhangi bir konu hakkında nitelikli cevaplar içermesi gerekiyor.

Featured Snippet Paragraf

Eğer web projeniz herhangi bir soruya bilgi içerikli biçimde cevap veriyorsa; öne çıkarılmış alanda paragraf halinde görülme ihtimaliniz bulunuyor. Özel bir kutu içinde verdiğiniz bilgi, resim, title gibi tüm unsurlarınız öne çıkarılıyor. Paragraf biçimli öne çıkarılmak istenen sayfalar için mutlaka nitelikli içerikler oluşturulması gerekiyor.

Featured Snippet Nasıl Oluşturulur?

Öne çıkarılmış alanlarda yer almak istiyorsanız, nitelikli içerikler oluşturmalısınız ancak bunu yaparken arama motoru optimizasyonu (SEO) kurallarına da dikkat etmelisiniz. Örneğin; şirketiniz butik yayıncılık yapıyor ve insanlara kişiye özel kitap baskıları oluşturuyor. Böyle bir iş için mutlaka kitap baskı süreçlerini tanımlayan özel bir içerik oluşturmanız gerekiyor. Kitap nasıl basılır? Gibi bir içeriği maddeler halinde ve açıklayıcı biçimde oluşturmalısınız. Doğru bilgiyi açıklayıcı biçimde vermelisiniz. Tüm bunların yanı sıra yapmanız gereken bazı özel adımlar da bulunuyor. Öncelikle nitelikli sorular sorun. İşte size özel bir soru ve cevapları; featured snippet için yapılması gerekenler nelerdir?

  • İki ve daha fazla kelimeden oluşan uzun kuyruklu kelimeler belirleyin,
  • İnsanların merak ettiği temel konuları araştırın,
  • Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşamda insanların neleri merak ettiğini araştırın,
  • Araştırmalarınız neticesinde soru kalıpları ile onlara cevaplar verin,
  • Tablolar, istatistikler, görselleştirmeler, maddelendirmeler oluşturun.

Elbette, sıralanan tüm unsurlar SEO ile uyumlu biçimde web projenizin içine yerleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Sonuç olarak; öne çıkarılmış alanlarda bulunmak web projenize ciddi ölçüde organik ziyaretçi sağlar ve projenizin kalite skorunu yukarılara taşır.

Bir yanıt yazın