Domain Nedir?

Domain dilimizde alan adı anlamına gelmektedir. Domainler rakamlar ve kelimelerin tescilidir. İnternet üzerinde bulunan her web sitesinin bir domaini vardır. Bu Domainler sitelerin IP adreslerini temsil eder. Bir web sitesi oluşturmanın ilk adımı olan sitenin adı o sitenin domainidir. Domain aynı zamanda sizin internet üzerindeki kimliğinizdir. Alan adınızın firma veya marka adınız olduğunda sitenize ulaşmak isteyen kişiler tarayıcılarının arama çubuğuna firmanızın adını ya da marka adınızı yazarak sitenizi aratabilirler ve arama kelimesiyle birebir örtüşen sonuçlar arama motorlarında üst sırada çıkarlar. Böylece sitenize ulaşmak isteyen kişiler kolayca erişim sağlayacaktır.

Domain Olmasaydı Web Sitelerine Nasıl Erişebilirdik?

Domain aslında web sitesinin IP adresini simgeler. Eğer domain olmasaydı sitelere erişmek için sitenin IP adreslerini kullanmak gerekir. Ancak bu IP adreslerini akılda tutulması oldukça zordur.

Domain Çeşitleri

Domainleri iki grupta inceleyebiliriz. Birinci olarak Uluslararası domainler bir ABD firması olan ICANN tarafından denetlenmektedir. Almak istediğiniz domaini ilk kez siz alacaksanız domain direk adınıza tescillenir. Ancak domain sizden önce başka biri tarafından alınmış ise domain sahibi ile iletişime geçerek talebi doğrultusunda bir bedel ödeyerek domaini kendi adınıza tekrar tescil ettirebilirsiniz. Uluslararası domain almak için herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur. İkinci olarak Coğrafi/yerli domaini inceleyelim. Temel yapısı uluslararası domain ile aynı özelliktedir. Uluslararası domainden farkı ise bu domainlerin sonuna ülke kısaltması eklenir. Coğrafi/yerli domain almak için firmanızın bulunduğu ülkeyi belge ile tescilletmeniz gerekir. Türkiye’de bu tescil işlemini (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) ODTÜ yapmaktadır.

Yerli Domain Tescili İçin Gerekli Belgeler

Domaininiz .com.tr olacaksa; Ticaret odasından alınacak faaliyet belgesi, alan adı tahsis formu, ticari sicil gazetesi, Domain sahibi sizseniz kimlik fotokopisi, domaininiz markaysa marka tescil belgesi ile başvuru yapabilirsiniz. Domaininiz .org.tr olacaksa; org kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılır. Vakıf senedi, kuruluş kanunu veya dernek tüzüğü alan adı tahsis formuyla birlikte başvuru yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın