Dünyanın En İlginç Veri Merkezleri

Veri merkezleri ya da bilinen adıyla data center’lar; sıradan kişisel bilgisayarlarda ve elektronik ortamlarda depolanıp işlenemeyecek kadar büyük ve karışık olan bilgilerin işlenme ve saklama gibi birçok işlevin yapıldığı yerlerdir. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak artan veri havuzunun akıllıca değerlendirilmesini ve güvenliğini sağlar. Son yıllarda gerek genetikte tamamlanan Genom projesinin getirdiği milyonlarca uzunlukta 4 harften oluşan hayat kodlarımız gerek de savunma sanayide artan güvenlik ve kimyasal planlamalar veriye dönük bir geleceğin adımlarını atıyor. Günümüzde oldukça artan ve kişisel hayatlardan devlet güvenliğine kadar birçok alanda artan veri hırsızlığı bu merkezlerin önemini daha çok arttırmaktadır. Tüm bu ihtiyaçlara cevap vermek ve güvenliği korumak için hem mimari hem de koruma özellikleri bakımından bir hayli ilginç veri merkezlerini sizler için derledik.

1) Bahnhof Pionen Beyaz Dağ

İsveç’te bulunan Bahnhof Pionen oldukça özgün olan mimari yapısıyla benzerlerinden hemen ayırt edilmektedir. 40 cm çelik bir kapıyla korunmaktadır ve bir merkez etrafında onlarca sunucunun takip ettiği yapısıyla bir yeraltı tünelini andırmaktadır. Bir diğer kullanım amacı da nükleer sığınak olmasıdır.

2) Bahnkof Lajka Uzay Istasyonu

Bilimkurgu filmlerindeki merkezleri andıran yapısıyla Bahnkof’un Isveç dışında bulunan ilk veri merkezidir. Mimari yapısı bir uzay istasyonunundan esinlenerek yapılmıştır.

3)  Google Veri Merkezi

Finlandiya’da bulunan bu veri merkezi eskiden matbaa fabrikası olarak kullanılan bir binada bulunuyor. Kışın yoğun kar manzaralarına şahitlik eden bu merkezin oldukça iyi ve kullanışlı bir altyapısı olduğu biliniyor.

4) Yahoo Veri Merkezi

New York’ta bulunan bu merkezin %99’u soğutma yapabilmesi amacıyla kullanılıyor. Tek sıra halinde bir kümesi andıran yapısı görenleri veri merkezi olduğuna şaşırtıyor.

5) Microsoft Taşınabilir Veri Merkezi

Kaliforniya’da Okyanusta bulunan merkez adından da anlaşılacağı üzere taşınabiliyor. Suyun soğutma özelliğini kullanarak geliştirilen bu protatip mini bir veri merkezi işlevi görüyor.

Bir yanıt yazın