Backlink Nedir? Ne İşe Yarar?

Backlink, Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları yürüten pek çok kişi için tanıdık ve sıkça rastladıkları bir kavram. Web sitenizin arama motoru sıralamasında üst sıralara taşınması için yürütülen çalışmalarda etkin biçimde kullanılıyor. Peki, backlinktam anlamıyla nedir? Ne işe yarar ve gerçekten de söylenildiği kadar fayda sağlıyor mu? 

Backlink Nedir? 

Backlink, Türkçe ifadesiyle geri bağlantı anlamı taşıyor. Backlinkişlemi; web sitenizin farklı siteler tarafından referans olarak gösterilmesi ve sitenize link vermesi olarak görülüyor. Ancak backlinkyalnızca bir link yani bağlantı vermekten ibaret görülmemeli pek çok açıdan dikkatle oluşturulması gereken bir faaliyet olarak ele alınması gerekiyor. İyi ve doğru biçimde oluşturulan backlink, web sitenizin arama motorları açısından değerinin ve öneminin belirlemesinde yardımcı olur. 

Backlink Neden Önemlidir?

Backlink; arama motorları ve kullanıcılar için oldukça önemlidir. Kullanıcıların farklı kaynaklardan işlerine yarayabilecek bilgilere kolayca ulaşmasını sağlar. Örneğin; web hosting arayışında olan bir kişiye otorite sayılabilecek teknolojiyle alakalı bir blogda yer alan yazıda web hosting hizmetini kaliteli biçimde sunan bir şirketin web hosting sayfasını (backlink) vermesi, hem kullanıcının işini kolaylaştırır hem de arama motoru açısından söz konusu backlinkhosting şirketinin değerini ve önemini belirlemesinde etkili olur. Ancak söz konusu backlinkbağlantısının otorite olmayan bir forum sayfası üzerinden oluşturulması ise web hosting hizmeti veren web sitesinin etki alanına ve değerine zarar verebilir. 

Backlink, kullanıcılara sağladığı faydalar dışında arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarına da büyük katkı sağlar. Arama motorlarının sıralama algoritmalarında yerinizin belirlenmesinde olumlu etkileri bulunur. Ancak backlink oluştururken kesinlikle herhangi bir sitenin tüm sayfalarına bağlantı verilmesi gibi bir hataya düşmemelisiniz. Söz konusu durum, web sitenize ciddi zararlar verebilir. Aynı konu, ürün ya da hizmetle ilgili aynı sayfaya backlink verilmesi de ciddi sorunlar oluşturabilir. Bağlantı verilen ya da bağlantı alan sitelerdeki içeriklerin doğal ve gerçekten de içerik açısından güçlü olması gerekir. 

Öte yandan, resmi kurumlarının uzantısına sahip (gov), eğitim kurumlarının uzantısı olan (edu) uzantılı web sayfalarından alınan backlink de oldukça değerlidir. Çünkü söz konusu web siteleri arama motorları tarafından otorite olarak görülür. 

Etkili Backlink Bağlantısı Nasıl Oluşturulur?

İşe yarayan ve sitenize zarar vermeyecek biçimde backlink oluşturabilmek için öncelikle doğallığı elden bırakmamalısınız. Doğal bir süreç içinde oluşturduğunuz içerikler ile kullanıcıların gerçekten de işine yarayacak bilgiye sahipseniz, herhangi bir çabanız olmadan da backlink alabilirsiniz. Söz konusu backlink arama motoru için en kıymetli olanıdır. Ancak backlink oluşturma çalışmalarını kendiniz de gerçekleştirebilirsiniz. 

Gerçekten de web sitenizin sunduğu hizmet ya da ürünlerle yüzde yüz ilişkili web siteleri ile iletişime geçmelisiniz. Backlink alacağınız web sitesinde yer alan bağlantı için üretilmiş içeriğin de en az sizin web sitenizdeki kadar kaliteli ve nitelikli olması gerektiğini de unutmamalısınız.

Backlink alacağınız web sitesinin arama motoru nezdinde otorite olması oldukça önemlidir. Otorite olarak görülen bir web sitesinden aldığınız backlink güçlü biçimde fayda sağlar. Oluşturulacak backlink için yönlendirme sayfalarında anahtar kelimeleri gerçekten de iyi biçimde analiz ettikten sonra seçmeli ve tüm içeriği bu doğrultuda SEO kurallarına uygun biçimde hazırlanmalıdır.

Backlink oluşturulması sürecini mutlaka zamana yaymalısınız. Herhangi bir siteye aynı hafta içinde 20-30 backlink yönlendirmesi yapılması faydadan çok zarar verir. Backlink oluşturma süreci mutlaka bir takvime bağlanmalı ve belirli periyotlar ile yavaş yavaş gerçekleştirilmelidir. Söz konusu  backlink çalışmaları için profesyonel biçimde yardım almanız, hata yapma olasılığınızı azaltacaktır. 

Bir yanıt yazın