Bağlantınız Gizli Değil Hatası Nedir? Çözümü Nedir?

Bağlantınız gizli değil hatası, Google’nin kullanıcı güvenliğini artırmak amacıyla geliştirmiş olduğu bir uyarı sistemidir. İnsanlar aradıkları herhangi bir sonuca ulaşabilmek için arama motorlarını kullanıyor. Arama motorları ise kullanıcıların girdikleri internet sitesinde şüpheli bir durum tespit etmesi halinde harekete geçmemeleri için “Bağlantınız Gizi Değil” şeklinde bir uyarı veriyor. Yani temelde bu uyarıyı almanızın nedeni arama motorunun sizi korumaya çalışmasıdır.

Google Chrome Bağlantınız Gizli Değil Uyarısı Neden Ortaya Çıkar?

İnternet siteleri kullanıcı verilerini ve kendi sistemindeki verileri korumak için SSL denilen bir güvenlik sertifikası kullanırlar. SSL’nin amacı verilerin şifreli hale getirilmesini sağlamaktır. Bu bazen bir parola bazen bir kullanıcı adı bazen de banka kartı bilgilerini içermektedir. Eğer bir internet sitesi üzerindeki veriler bilgisayar korsanları (Hackerler) tarafından çalınmaya kalkılırsa bu sertifika verilerin çalınmasının önüne geçer.

SSL Çalışma Prensibi;

SSL olan bir internet sitesine giriş yaptığınızda arama motoru sitenin sunucusuna istek gönderir. Tarayıcı sertifika yetkilisine karşı sertifikanın doğruluğunu belirttikten sonra sitenin gizlilik ve güvenlik standartlarına uygun hale getirilmesini sağlar. Eğer ki arama motoru bu sertifikayı doğrulayamazsa kullanıcıyı uyaracak olduğu bağlantınız gizli değil hatası gönderir.

Uyarının çıkma nedeni SSL sertifikasının kullanım süresinin dolması, sertifikanın doğru kullanılmaması veya etki alanının dışında olmasıdır. Bazen yetkisi olmayan kuruluşlar SSL verebiliyor. Bu durumda yine yetkisiz olmasından dolayı uyarı almanız mümkün olabiliyor.

Bağlantı Gizli Değil Hatası Nasıl Düzeltilir?

Google Chrome bağlantınız gizli değil uyarısı düzeltebilmek için birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi belirtilebilir:

Girdiğiniz Sayfayı Yenileyin: Aslında bahsettiğimiz şey basit gibi görünse de çok önemli bir adımdır. Bu işlemin amacı bağlantının yeniden kurulması ve arama motorunun SSL’yi yeniden doğrulamasıdır.

Önbelleği Temizleyin: Arama motorunda yaptığınız tüm aramalar siz silmediğiniz sürece geçmişte kayıtlı bir şekilde kalır. Doğal olarak bilgisayarınızın ön belleğini uzun süre boyunca silip temizlememişseniz tarayıcınızın da doğru çalışmamasına neden olursunuz.  Bu da bağlantınız gizli değil hatası almanıza neden olur.

Virüs Programları: Antivirüs programlarının tamamının amacı bilgisayarınızı korsanlardan korumaktır. Bunun için bu programlar bağlanmak istediğiniz sitenin SSL sertifikasının olup olmadığını inceler. Eğer bu inceleme esnasında olağandışı bir durum tespit ederse bağlantınızı engeller.

Web Site Sahibi SSL Sorununu Nasıl Çözer?

Eğer web sitenize erişim sağlamak istediğinizde, SSL hatası alıyorsanız ve “Bağlantınız gizli değil” hatası varsa, bunun en basit çözüm yolu web sitenize SSL kurulumu yapmaktır. Eğer web sitenizde zaten SSL varsa, SSL sertifikanızın süresi bitmiş olabilir ve temin ettiğiniz firmaya ulaşarak yenisini alıp, yeni kurulum yaptırabilirsiniz.

Web sitenizi https:// ile başlayan URL’de çalıştırmak istediğinizde ve SSL sertifikanızın olmaması durumunda siteniz Bağlantınız Gizli Değil hatası verir. Bu hatayı çözebilmek için en iyi yol hosting sağlayıcınıza ulaşarak, ücretsiz SSL kurulum talebinde bulunmanız da doğru bir çözüm yolu olacaktır. Bu sayede pratik bir çözüm ile SSL probleminizi ortadan kaldırmış olabileceksiniz.

Bir yanıt yazın