Yedeklemenin Önemi

Bu yazının tahmini okuma süresi 3 dakikadır.

Güzel Hosting olarak tüm müşterilerimizin hiçbir sorun yaşamadan kaliteli bir hizmet alması her zaman ilk önceliğimizdir. Ancak sektörümüzdeki her şirket gibi bizler de sonuç olarak elektronik cihazlarla hizmet vermekteyiz ve bunların ne zaman ne şekilde arıza yapabileceğini bilmemiz mümkün olmamaktadır.

İçinde bulunduğumuz sektörde her zaman arızalar ve arıza kaynaklı kesinti-veri kayıpları yaşanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz yıllarda dünya cloud devi AWS veri kaybı yaşamıştır. Milyonlarca dolar yatırım ile verimerkezi kurup işleten Google, Facebook gibi hizmetler de kesintiler yaşayabilmektedir. Sektörümüzde hiç data kaybı yaşamamış bir şirket bulunmamaktadır. Ne kadar önlem alınırsa alınsın, ne kadar ince düşünülürse düşünülsün, her zaman sorunlar yaşanabilmesi ihtimal dahilindedir. Buna en büyük örnek, geçtiğimiz haftalarda yaşanan OVH verimerkezi yangınıdır. Bu yangın neticesinde 30.000 civarı sunucunun yanarak kül olduğu belirtilmekte olup dünya genelinde etkisi olmuştur, Türkiye’de bulunan birçok şirketin muhasebe datası gibi kritik datalarının kül olması yanında, özellikle Fransa’da milyonlara varan sayıda web sitesinin kapanması ve veri kaybı yaşaması gibi durumlar olduğundan bahsedilmektedir. Bu kadar çok sunucunun barındığı bir verimerkezinde bu kadar büyük çaplı bir yangın olacağını kimsenin tahmin etmesi mümkün olmayacaktır.

Web Hosting hizmetleri temel olarak sadece “barındırma” ile sınırlı olup, dünyadaki hiçbir şirket data kaybına karşı bir garanti vermeyecektir. OVH’ın yangın sonrasındaki yaklaşımı dünyada sektöre bakışı göstermektedir, “sistem odasında yangın çıktı, felaketten dönüş senaryonuzu hayata geçirebilirsiniz” şeklinde bilgilendirme yapmıştır. Tüm dünyada “barındırma” hizmetinin genel yaklaşımı bu şekildedir.

Güzel Hosting olarak bizler her türlü arıza veya sorunda müşterilerimizin sorun yaşamaması veya data kaybı yaşamaması için elimizden geleni yapmaktayız. İlgili OVH yangınında ortalama 1500 adet web sitesinin barındığı sunucularımız yanmış, ancak aldığımız yedekler sayesinde aynı gün içinde tekrar siteler yedeklerden aktif edilebilmiştir. Bu tamamen bizim harici bir alana aldığımız yedekler sayesinde mümkün olmuştur, bu sayede müşterilerimize “yangın neticesinde datalarınız yandı” demek zorunda kalmadık. Önceliğimiz her zaman müşterilerimizin yanında olmak ve yangın gibi en kritik sorunda bile müşterilerimizin sorun yaşamamasını sağlamaktır. Ancak her zaman öngörülemeyen durumlar olabileceğini, basit bir örnek vermek gerekirse yedeğin bozuk alınması gibi bir durum olabileceğini, bunun data kaybına yol açabileceğini hatırlatmak isteriz.

Paylaşımlı hosting hizmetlerinde haftalık olarak yedekleme yapmaktayız, VPS hizmetlerinde günlük imaj yedeği almaktayız, Cloud hizmetlerinde ise tarafımızdan yedek alınmamakta olup ücretsiz FTP yedek alanları sağlanmaktadır. Bu yedeklemelerin tamamı ve yedek alanlarının tamamı farklı sunucularda saklanmakta olup, arıza halinde çalışır bir yedek olmasını bekliyoruz. Birçok arızada çok az kayıpla yedeklerden kurtarma işlemleri tarafımızdan sağlanmıştır.

Verdiğimiz örneklerden yola çıkarak müşterilerimizden ricamız, sürekli olarak düzenli yedek almaları yönündedir. Sadece bizden alınan hizmetler için değil, genel olarak internetten çalışan, barındırma hizmetleri alan herkesin her türlü felaket durumunda kayıp yaşamaması adına yedek alması gerekmektedir. Otellerin Ransomware gibi virüsler neticesinde datasını geri almak için yüzbinlerce TL ödemek zorunda kalması, uluslararası şirketlerin data kaybı neticesinde muhasebe kayıtlarının yok olup uzun süreler boyunca iş yapamaz hale gelmesi, e-ticaret sitelerinin data kaybı neticesinde stok/sipariş takibi yapamayıp iş yapamaz hale gelmesi ve yasal sonuçlar yaşaması, muhasebe şirketlerinin yaşadığı data kayıplarında mükelleflerinin verilerinin kaybolması sonucunda sayısız şirkete yaşattığı kaos gibi durumlar, sektör genelinde herhangi bir yerden hizmet alan şirketlerin yaşadığı örnek olaylardır. Bu tip olaylar yaşanmaması adına işinizin önemi doğrultusunda sıklıkla yedek alıp kendinize ait bir alanda saklamanız, en kötü senaryoda bile ve hatta barındırma hizmeti aldığınız şirket neresi olursa olsun bir anda bu şirketin yok olması gibi bir durumda bile sorun yaşamamanız ve işinizin devamlılığını sağlayabilmeniz adına son derece önemlidir.

Bir yanıt yazın