WordPress tema oluşturacağınız projenin hem kimliğini hem de özelliklerini belirleyen oldukça önemli bir yazılım unsuru olarak biliniyor. Temanın ne olduğuna dair bir tanımlama yapmak gerekirse; WordPress sistemin tüm ana omurgası üzerine eklenen ve web sitenizin alt yapısında çalışan, görünüm ve işlevler dahil olmak üzere pek çok farklı özelliği sisteme dahil eden şablonlar ve stillerden oluşan sayfaların bütününü ifade eder. Gerçekten de web projeleriniz için bu derece önemli olan bir unsuru seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte cevaplar ve öneriler…
WordPress Temaya Satın Alırken Nasıl Karar Vermelisiniz?
Her alışverişte olduğu gibi…Öncelikle ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir karar vermeniz gerekiyor. Hazırlamayı planladığınız web projesinin yayın amacını göz önünde bulundurmalı ve seçeceğiniz temanın ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediğini test etmelisiniz. Temalar ücretli ve ücretsiz olmak üzere farklı versiyonlar ile karşımıza çıkıyor. Herhangi bir temayı satın almadan önce ücretsiz sürümünü deneyebilir, ayrıca fonksiyonlarının neler olduğunu demo üzerinden de test edebilirsiniz.
Temaya karar vermeden tavsiye edilen yöntemlerle sistemi test etmenizin ardından; aşağıda sıralanan başlıkları da dikkate almanız, doğru karar vermenize yardımcı olabilir;
- Proje büyüdüğünde sistem yeterli olur mu?
- Teknik destek alabilir miyim?
- Temaya ayırcağınız bütçe ne kadar?
- Temanın referansları neler?
- Tema hakkında yapılan değerlendirmeler neler?
Proje büyüdüğünde sistem yeterli olur mu?
WordPress projeniz için satın alacağınız temaya karar verirken, bu sorunun cevabını mutlaka bulmalısınız. Bugün için projenizde örneğin 2 menü desteği yeterli olabilir ancak ilerde projeniz büyüdükçe menüler çoğaldıkça projenizin desteklediği menü sayısı yeterli olacak mı? En basit ve en önemli sorulardan birisi budur. Satın alınan temanın sahip olduğu fonksiyonları, projeniz en zirve noktaya ulaştığında hala size yardımcı olacak düzeyde mi? Bu soruya net cevabı mutlaka bulun. Bunun için müşteri destek ekiplerinden de faydalanabilirsiniz.
Teknik destek alabilir miyim?
Hazırlanan tüm temalar açık kaynak kodlu bir sistem olarak kurgulanır. Eğer kod yazma ve düzenleme konusunda bilgiye sahip değilseniz, sistem üzerinde kendinize özel olarak yapmayı planladığınız değişiklikler için teknik desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için satın alacağınız sistemin teknik destek ekibi bulunup bulunmadığını mutlaka sorun. Öte yandan, oluşturulan projenin WordPress sistemi yeni versiyonlara geçtiğinde de güncellenmesi gerekebilir. Bu tür bir durumda size destek olacak bir teknik ekibe ihtiyaç duyabilirsiniz.
Temaya ayırcağınız bütçe ne kadar?
Tema satın almadan önce proje için ayırcağınız bütçeye göre karar verin. Temaların bir kısmı ömür boyu kullanım hakkı verir. Ancak bazı temalar için her sene para ödemeniz gerekebilir. Ayrıca, tema ömür boyu kullanım hakkı verse de kimi güncellemeler için para talebinde bulunabilir. Tüm bunları bütçenize göre belirleyin.
Temanın referansları neler?
Satın alacağınız temanın kullanıldığı diğer referans siteler mevcutsa mutlaka bunları ziyaret edin. Kafanızdaki proje ile benzerlik taşıyan bir projenin ilgili temada nasıl göründüğü konusunda fikir sahibi olabilirisiniz. Referanslar her iş kolunda oldukça önemlidir.
Tema hakkında yapılan değerlendirmeler neler?
Tema hakkında yapılan değerlendirmeler ve yorumları okumaya çalışın. Önceden test edenler tarafından yapılan değerlendirmeler yol gösterici olur. Böylelikle Amerika’yı yeniden keşfetmek zorunda kalmazsınız.
Öte yandan, temayı satın almadan önce dikkat etmeniz gereken bir teknik konuya daha değinmek gerekiyor. Temanın responsive durumu…Web projenizin farklı cihazlarla ve tarayıcılarda nasıl göründüğünü de kontrol etmelisiniz. Demo özellik üzerinden bunu gerçekleştirebilirisiniz. Ancak çoğu zaman temaların responsive özelliği farklı tarayıcılar konusunda üzücü sonuçlara neden olabilir. Bunun için de mutlaka teknik destek ekibine sorarak, detaylı biçimde öğrenin.