WordPress Kullanıcı Tanımlama Nasıl Gerçekleştirilir?

WordPress bugün dijital dünyada yer alan web projelerinin yüzde 38’i tarafından aktif biçimde kullanılıyor. Sahip olduğu en temel özelliği ise paylaşıma kolaylıkla açılabiliyor olması. Söz konusu paylaşıma açıklık, pek çok şirket ve bireysel kullanıcıyı WordPress’i tercih etme konusunda ikna ediyor. Peki, WordPress kullanıcı tanımlama nedir? Paylaşıma nasıl açılır ve web sitenizi yönetmek için yeni kullanıcılar nasıl eklenir? İşte cevapları ve çok daha fazlası…

WordPress Haklar Bildirgesi: Özgürlükçülük

Açık kaynaklı bir sistem olarak 2003 yılında Mike Little ile Matt Mullenweg ortak çalışmasıyla hazırlanan ve yayına sunulan WordPress, yayınladığı haklar bildirgesiyle sistemin temel yapısını da gözler önüne seriyor. Bildirgede 4 özgürlükten söz ediliyor;

  • Programı istediğiniz gibi dağıtabilirsiniz.
  • Programı istekleriniz doğrultusunda çalışacak biçimde değiştirebilirsiniz.
  • Değişiklik yaptığınız sürümü başkalarıyla paylaşabilirsiniz.
  • Yeniden dağıtabilirsiniz (kullancılar ekleyebilirsiniz).

Burada ifade edilen yeniden dağıtabilirlik, kullanıcı tanımlama özelliğini ifade ediyor. Peki, yeni kullanıcılar ekleyip, sisteminize başkalarını nasıl dahil edeceksiniz?

WordPress Kullanıcı Tanımlama Nedir?

WordPress sistem oluşturarak kurguladığınız bir web projesine kullanıcı adı ve şifre belirleyerek başkalarının da katkı sağlaması için gerçekleştireceğiniz işlem; kullanıcı tanımlama!Farklı düzeylerde kullanıcılar ve onlar için belirlenmiş yetkiler oluşturulabiliyor. Peki, bu işlem nasıl gerçekleştiriliyor?

WordPress Kullanıcı Tanımlama Özellikleri

Dilerseniz sahip olduğunuz WordPress web projenize farklı unvanlara ve özelliklere sahip kullanıcılar ekleyebilirsiniz:

  • Yazar,
  • Editör,
  • Moderatör

WordPress Yazar

Yazar biçiminde gerçekleştirdiğiniz tanımlama; kişilerin wp-admin üzerinden kullanıcı adı ve şifre girerek sistem içine ulaşmasını sağlar. Aynı zamanda yazar statüsündeki kullanıcılar sistem için post (yazı) hazırlayabilir ancak bu yazılar doğrudan yayınlanmaz ve mutlaka site yöneticisi ya da bir editör tarafından okunması gerekir.

WordPress Editör

Editör biçiminde gerçekleştireceğiniz tanımlama ile kişiler wp-admin paneline kullanıcı adı ve şifresiyle erişebilir. Editörler yazarlardan farklı olarak post (yazı) yayınlama yetkisine de sahiptir. Aynı zamanda editörler tüm web projesi içindeki diğer yazarlar tarafından üretilen postları düzenleyebilir ve yayına alabilir.

WordPress Moderatör

Moderatör  biçimindeki tanımlamalar kişilere tam yetki hakkı verir. wp-admin üzerinden sisteme girebilir. Web projesi içinde yer alan tüm post (yazı), görseller, eklentiler ve web projesine ait tüm düzenlemeler erişebilir ve üzerinde değişiklikler yapabilir. Moderatör olarak eklendiğiniz kişinin tüm sisteme rahatlıkla erişebildiğini unutmayın ve buna göre yeni kişi tanımlaları gerçekleştirin.

WordPress Kullanıcı Nasıl Tanımlanır?

Eğer proje içinde görev almasını istediğiniz birileri varsa; onlar için aşağıdaki adımları izleyerek bir kullanıcı tanımlaması yapabilirsiniz.

Bunun için öncelikle WordPress panelinizi açın,

  • Sol bölümde yer alan menüden kullanıcılar sekmesini açın,
  • Kullanıcılar sekmesinde yeni kullanıcı ekle bölümüne tıklayın,
  • Burada yeni kullanıcı için; kullanıcı adı ve şifre belirleyin,
  • Son olarak kullanıcının yetkisini belirleyin ve kaydet tuşuna basın.

Yukarıda sıralanan adımlarla, yeni kullanıcı tanımlama işlemini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Eğer isterseniz yeni kullanıcı tanımlama bölümünün en altında yer alan e-mail ile tanımlamayı bildirme seçeneğini kullanarak tüm bilgilerin kayıt için kullandığınız maile gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

WordPress Kullanıcı Nasıl Silinir?

WordPress sisteme tanımladığınız bir kullanıcıyı zaman içinde silmek isteyebilirsiniz. Bu türden bir durumda ise izlemeniz gereken yol;

  • WordPress panelinizi açın,
  • Kullanıcılar sekmesinden, tüm kullanıcılar alt başlığını işaretleyin,
  • Karşınıza çıkan bölümde tüm kullanıcıları göreceksiniz,
  • Silmek istediğiniz kullanıcıyı listeden bulun ve işaretleyin,
  • Ardından çöp kutusunu tıklayarak dilediğiniz kullanıcıyı sistemden kaldırın.

Sıralanan tüm maddeleri düzgün biçimde gerçekleştirdiğinizde kullanıcı tamamen ortadan kalkar. Siz o kişiyi yeniden tanımlayana kadar, bir daha sisteme giriş yapamaz.

Bir yanıt yazın