Domain Değeri Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Hemen hemen her kullanıcı projesi, web sitesi ya da farklı çalışmaları için istediği alan adını yani domaini kullanmak ister. Çoğu zaman istediğiniz domainin başka bir kullanıcı tarafından alınmış olması durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bazen de sahip olduğunuz domain, diğer kullanıcılar tarafından satın almak istenebilir. Böyle durumlarda domain değeri belirleme araçlarından yararlanmak isteyebilirsiniz. Bir alan adının değerini belirleyen pek çok faktör vardır. Domain değeri belirlenirken göz önünde bulundurulan kriterleri öğrenmek ister misiniz?

Alan Adlarını Yatırım Aracı Olarak Seçebilirsiniz

Domain’ler yani alan adları, günümüzün dijital dünyasında iyi bir yatırım aracı olarak kabul ediliyor. Çok uygun fiyatlara satın alabileceğiniz alan adları, zamanla yüksek fiyatlara elden çıkarabileceğiniz bir yatırım aracına dönüşebiliyor. Uygun fiyatlı domainler hosting paketleri ile birlikte ücretsiz olarak da kaydedilebiliyor. Domainleri etkili bir yatırım aracına dönüştürmek için domain alım satım işlemlerinden yararlanarak bir portföy oluşturabilirsiniz.

Uzantılara Göre Popülerlik Oranı Değişiyor

Dünyada en çok tercih edilen domain uzantısı .com’dur. Daha sonra ise .org ve .net uzantıları popüler olarak ön plana çıkar. Alan adında kullandığınız kelime sayısı arttıkça tercih edilebilirlik oranı azalır. Birden fazla kelimeyi akılda tutmak yerine kısa kelimeler kullanıcılara daha cazip gelir. Bu tür tek kelimelik alan adları daha yüksek fiyatlara alıcı bulabilir. Domain için rakam, harf ve ayırıcı işaret olarak tire kullanılabiliyor. Domain satışı söz konusu olduğunda kullanıcılar daha çok numara ve ayırma işareti kullanılmayan alan adlarına yönelmeyi tercih ediyor. Kaliteli ve özgün içerikler barındıran, yüksek oranda ziyaretçi alan domainlerin değeri de muadillerine oranla daha yüksek oluyor. Bu nedenle ziyaretçi trafiği yoğun olan seçenekleri yatırım aracı olarak kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Domain Ne Kadar Eskiyse O Kadar Değer Kazanır

Bir alan adının kayıt yaşı ne kadar eskiyle o kadar çok değer kazanır. Yaklaşık 15-20 yıldır elinizde tuttuğunuz bir domain yeni kaydedilen alan adlarına göre daha yüksek fiyatlar talep edebilir. Domain değeri belirleyen diğer faktörlerin yanı sıra bir alan adının popüler kelimeler içeriyor olması da önemlidir. İnternet kullanıcılarının arama motorlarında sıklıkla arattığı kelimeleri içeren domain seçenekleri, muadillerine göre daha yüksek fiyatlara satılabilir.

Domain Değeri Belirleyen Araçları Kullanabilirsiniz

Pek çok domain değeri belirleme aracı kullanarak alan adınızın değerini ortalama olarak tanımlayabilirsiniz. Bu araçlar, domainin algoritmik değerini tahmin etmenize yardımcı olur. Bu açıdan domain yaşı, domain’de geçen kelimelerin değeri ve uzunluğu ve kelime sayısı gibi bazı faktörler göz önünde bulundurulur. Tüm bu faktörler değerlendirilerek domain değeri ortaya konulur. Domain değeri belirleme araçları sadece algoritmik faktörleri değerlendirir. Bu sistemler her zaman alan adınızın gerçek değerini tanımlamayabilir. Domain değeriniz, ölçüm araçlarının belirttiğinden az ya da fazla olabilir. Ancak domain satın alırken kararsızlık yaşıyorsanız bu ölçüm araçlarından yardım alabilirsiniz. Satın almak istediğiniz domainlerin marka değerinden arınmış bir şekilde algoritmik piyasa değerini öğrenebilirsiniz. 

Portföyünüzde yer alan domainler için güncel değerler belirlemek istiyorsanız, arşivinize yeni domainler kazandırmak ve değeri düşük domainleri elden çıkarmayı tercih ediyorsanız alan adı değerini ölçen araçlar sizin için yararlı olacaktır. Bu araçlar, elinizdeki alan adlarını satışa çıkarmak istediğinizde sizin için en karlı ve en ideal satış değerini belirlemenize yardımcı olur. Domain değeri ölçen araçlar ortalama bir baz fiyat belirlemenizi sağlayarak alan adlarının piyasa değerini de takip etmenizi sağlar. Böylece domain alım satımı sürecinde zarar etmeden iyi yatırım seçenekleriyle buluşabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın