Web Sitesinde Link İnşaası ve Link Düzenleme Önerileri

Link sistemi, bir web sitesinde dış ya da iç kaynaklara erişimi sağlayan bağlantı noktalarını ifade eder. Link İnşaası kavramı da söz konusu durum çerçevesinde; web sitenizin başta site dışı backlink olmak üzere, site içi bağlantıları da kapsayan çalışmalar bütünüdür. 

Link Building olarak da tanımlanan link inşaasında backlink temel olarak; farklı web sitelerinden kendi web sitenize aldığınız linkleri (referansları) ifade eder. Söz konusu çalışmalar; arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları kapsamında ele alınır. Link inşaası konusunda yürütülen çalışmaların temel prensipleri ve link düzenlemesinde izlenmesi gereken yollar, web sitenizin arama motorlarının algoritmasıyla doğrudan ilişkilidir. Şimdi, tüm bu konuları ele alıp, sahip olduğunuz siteyi daha iyi noktaya taşımak için neler yapılabileceğine bir göz atalım;

Link İnşaası Nedir? Nereden Başlanmalı?

Link inşaası; sahip olduğunuz web sitesine dışarıdan gelen bağlantılar ve sizin mevcut sitenizin içinde yer alan site içi linklemeleri ifade eder. Ancak, hem site içi hem de site dışı link düzenlemelerini kuralına göre ve sistematik biçimde gerçekleştirmek gerekir. Öncelikle; site içi içeriklerinizi nitelikli ve referans olabilecek düzeye taşımalısınız. Sonrasında ise; site içi linklemeler ile web sitenizin sayfalarını birbiri ile alaka düzeyine göre bağlantılandırmalısınız.

Site İçi Linkleme Sistemi

Web sitenizin içinde yer alan ana kategoriler ve alt kategorileri hedeflediğiniz anahtar kelimeler düzeyinde sınıflandırın. Söz konusu sınıflandırmalar doğrultusunda web sitenizde yer alan sayfaları, farklı sayfalarla üst ve alt kategorile içerecek biçimde metin içi linklemeler ile döngüye sokun. 

Örneğin; faaliyet gösterdiğiniz alan “Kahve ve Türevleri” bu alanda ana kategoriye sahip kahve sayfanız ve bu sayfada yer alan metin içinde geçen “Türk Kahvesi” anahtar kelimesini de sayfanızda yer alan yeni bir Türk kahvesi alt kategorisine linkleyin. Söz konusu döngüyü tüm site için oluşturmalısınız. Gerçekleştirdiğiniz site içi linklemeler ziyaretçilerinizin sitenizde daha uzun süre kalmalarına katkı sağlar. Söz konusu daha uzun süre ziyaretçi gezintisi de arama motorları tarafından olumlu biçimde değerlendirilir. 

Backlink Sistemi

Backlink en temel ifadesiyle; web sitenizin başka web siteleri tarafından referans olarak gösterilmesi, linklerle sitenize yönlendirme verilmesi işini ifade eder. Söz konusu backlink sistemi için mutlaka profesyonel biçimde yardım alınması gerekebilir. Hatalı biçimde gerçekleştirilen backlink çalışmaları web sitenize ciddi zararlara yol açabilir. Backlink alınacak sitenin, arama motorları tarafından otorite olarak kabul edilmiş olması oldukça önemlidir. Web sitelerinin otorite puanlarını Moz ve Majesticseo gibi araçlarla öğrenebilirsiniz. 

Backlink Oluşturma Konusunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Backlink ile sağlanan fayda web sitenizin arama motorları tarafından referans düzeyinde gösterilmesi ve sıralamada üst sıralara tırmanmaktır. Söz konusu durum sonuç itibariyle ziyaretçi sayınızı arttıracaktır. Ancak bu noktada web sitenizin de gerçekten referans olabilecek düzeyde nitelikli ve etkili içeriklere sahip olması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra referans alındığınız web sitesinin de güçlü ve alanında otorite olması da başat bir gerekliliktir. Peki, backlink oluştururken nelere dikkat edilmeli;

  • Backlink alınan sitenin güvenilirliği
  • Backlink alınan sitenin içerik açısından bağlantı düzeyi
  • Backlink alınan sitelerin çeşitliliği

Backlink alınan sitenin güvenilirliği; Web sitenize link veren sitenin otoritesi ne derece yüksekse, size sağlayacağı fayda da o kadar yüksek olur. 

Backlink alınan sitenin içerik açısından bağlantı düzeyi; Web sitenize link veren sitenin ilgili bölümü ya da sitenin tamamının sizin sahip olduğunuz alanla ilişkili olması olumlu etki oluşturur. 

Backlink alınan sitelerin çeşitliliği; Web sitenize link veren sitelerin otorite olması dışında aynı siteden 5 farklı backlink almaktansa 5 farklı siteden 1 backlink almak çeşitliliği arttıracağı için daha fazla fayda sağlar. 

Bir yanıt yazın