Error; internet üzerinde dolaşırken, ara sıra da olsa karşılaşabileceğiniz can sıkıcı bir durumu ifade ediyor. HTML durum kodları olarak da biline 4 ile başlayan 3 haneli rakam dizileri, farklı mesajlar içerir.
Peki, bu durum neden kaynalanıyor. En sık karşılaşılan; Error 400, Error 401, Error 403, Error 404 hataları nelerdir? Ne anlama geliyor? Web sitenizde yer alan 404 sayfası nasıl düzeltilir? Tüm bu soruların cevaplarına bakalım ve neler yapabileceğimize göz atalım…
Web Sayfaları Neden Error Verir?
Bu sorunun tek bir cevabı olduğunu söylemek oldukça güç ancak en belirgin Error hatalarının başında gelen ve 4 ile başlayan hatalar, genel olarak kullanıcılar ile ilgil bir sorundan oluşabiliyor. Aynı zamanda sayfanın. yayıncı tarafından kaldırılmış ya da yolunun değiştirilmiş olması da bu türden hatalar almanıza yol açabilir. Sayfanın ilgili web sitesinde mevcut olması halinde en basit çözüm; ilgili siteyi manuel olarak aramak ve URL uzantınızın düzgün biçimde yazılıp yazılmadığını kontrol etmektir.
Error 400 Hatası
Error 400 hatası, en basit biçimde ifade edilirse; sunucunun gönderdiğiniz isteği tam olarak anlayamadığı anlamını taşır. Mevcut olmayan bir URL araması yaptığınızda da benzer hatayla karşılaşılabilir. Eğer ilgili sayfa yoksa, yapılabilecek bir şey yoktur ancak sayfanın olması halinde ve bu hatayı almanız halinde bir kaç farklı yöntem denenebilir;
- F5 ile sayfayı yenileyin,
- URL uzantınızı kontrol edin,
- Manuel olarak ilgili uzantıyı arayın,
- Tarayıcıdaki önbelleği ve çerezleri temizleyin.
İlgili öneriler eğer sayfa mevcutsa sorununuzu çözecektir.
Error 401 Hatası
Erişmek istediğiniz sayfaya kimlik doğrulama sorunundan kaynaklı olarak erişemediğiniz mesajıdır. İlgili web sitesine giriş menüsünden tekrardan girmeyi deneyebilirsiniz. Üye olmadığınız bir web sayfası ise ana sayfa üzerinden siteye yeniden ulaşmayı deneyebilirsiniz. 401 hatası genellikle kullandığınız bilgisayardan kaynaklı olarak da oluşabilir.
Error 403 Hatası
Erişmek istediğiniz web sitesine giriş izniniz olmadığı anlamına gelir. Özetle yetkisiz olma durumunu içerir. Söz konusu sorunu ilgili web sitesine kayıt ol menüsü üzerinden kayıt olarak çözebilirsiniz. 401 ile temel farkı ise; 403’te siteye ulaştığınız ancak giriş izninizin olmamasıdır. İlgili siteye üye olduktan sonra yeniden giriş yapmaya çalıştığınızda ilgili sayfalara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Error 404 Hatası
En sık karşılaşılan hatalar arasında yer alır. Söz konusu 404 hatası; ilgili URL’nin yayıncı tarafından kaldırılmış olması, ilgili linkin değiştirilmiş olması, son ihtimal ise adresi eksik biçimde yazıyor olmanızdan kaynaklanabilir. Arama yaptığınız sayfanın URL değiştirilmiş olması ve sistemden kaldırılmamış olması halinde; web sitesinin ilgili sayfasında yer alan başlığı hatırlıyorsanız arama motoru üzerinden arama yapabilirsiniz.
Error 404 Sayfaları Nasıl Düzenlenir?
Sıklıkla karşılaşılabilecek HTML durum kodları arasında yer alan Error 404 hem kullanıcı hem de yayıncı için üzücü bir durumu ifade eder. Kullanıcıların 404 sayfaları için yapabilecekleri bir şey söz konusu değil ancak yayıncılar bu konuda önlemler alabilir.
404 Sayfa Denetleyici
WordPress bir sistem kullanıyorsanız; küçük bir eklenti ile 404 hatası oluşturan ya da oluşturacak sayfaları önceden kontrol altına alabilirsiniz. Broken Link Checker eklentisi bu konuda ideal bir denetçi şeklinde çalışıyor;
- Kırık bağlantıları tespit eder,
- Eksik görüntüleri ve yönlendirmeleri algılar,
- Yönetim sisteminden ve e-mail ile bilgilendirir,
Söz konusu işlevsellik, yayıncı olarak web sitenizdeki 404 hatalarını kolayca yönetebilir, kırık linklerinizi düzene sokabilirsiniz. Ayrıca, kullanıcıların 404 hatası ile karşılaşmasını da engellemiş olursunuz. Öte yandan, düzgün çalışmayan 404 sayfalarının ve bozuk yönlendirmelerin arama motorları açısından web sitenizin değerine de olumsuz etki yapacağını unutmayın. İlgili eklenti ile kırık bağlantıların arama motorları tarafından izlenmesini de engellemiş olacaksınız.