Uzaktan Eğitim Nedir? Ücretli-Ücretsiz Uzaktan Eğitim Seçenekleri

Uzaktan eğitim, bugünün meselesi değil aslında ancak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 nedeniyle günümüzde çok daha fazla popüler bir hal alıyor. İnternetle birlikte de uzaktan eğitim yöntemleri modern anlamda adından söz ettiriyor. Peki, uzaktan eğitim nedir? Nasıl gelişti ve bugün ücretsiz uzaktan eğitim hizmeti veren sistemler hangisidir? İşte cevapları…

Uzaktan Eğitim Nedir?

Uzaktan eğitim en basit ifadesiyle; öğrenenlerin, zaman ve mekan açısından öğrenilen kaynaktan (öğretici, eğitsel materyaller) uzak olduğu bir eğitim modeli olarak tanımlanıyor. İnternet kaynaklarının kullanılmasıyla gerçekleştirilen uzaktan eğitim, günümüzdeki halini ifade ediyor fakat tarihi 1700’lü yıllara kadar uzanıyor. İlk uzaktan eğitim modeli örneği olarak 20 Mart 1728’de Boston Gazetesi’nde yayınlanan “stone” derslerine ait ilan gösteriliyor. Ayrıca, 1833’te İsveç Gazetesi’nde mektup yoluyla “Yazılı Anlatım” dersi verileceğine dair ilan yer alıyor. Tüm bu söz konusu uzaktan eğitimlerde ise öğrencilerle iletişimin nasıl kurulacağı ve öğrenmenin nasıl ölçüleceğine dair detaylar yer almıyor. Gerçek anlamda ilk uzaktan eğitim örneği olarak ise Stenograf Isaac Pitman tarafından İngiltere’de mektup yoluyla uzaktan eğitimi gerçekleştirilen “Stone” dersleri kabul ediliyor. Eğitim kapsamında öğrencilerin İncil’den küçük parçaları Stone ile yazmaları isteniyor ve bu yazılar notlandırılıyor ve öğrencilerin öğrenme düzeyleri ölçülüyor. Uzaktan eğitim sonraki süreçte ise teknolojik gelişmelerle eş zamanlı biçimde kendini yeniliyor.

  • Gazete ve mektup ile uzaktan eğitim,
  • Basılı materyallerle uzaktan eğitim,
  • Radyo ile uzaktan eğitim,
  • Televizyonla uzaktan eğitim,
  • Video ile uzaktan eğitim,
  • Bilgisayar destekli uzaktan eğitim,
  • Web 2.0 ile birlikte interaktif uzaktan eğitim.

Türkiye’de uzaktan eğitim veren üniversite sayısı bugün 120 ve bu üniversitelerin 98’i uzaktan eğitim sistemini aktif biçimde kullanıyor ve 100’ün üzerinde farklı ön lisans, lisans yüksek lisans ve sertifika programı yürütülüyor.

Ücretsiz Uzaktan Eğitim Veren Kuruluşlar

Ücretsiz uzaktan eğitim alabileceğiniz yüzlerce farklı kuruluş bulunuyor. Dünya çapında bu alanda adından söz ettiren kuruluşlar ise hem kalite hem de sundukları imkanlar açısından uzaktan eğitimi son teknoloji ile gerçekleştiriyor. Dünya çabında her yıl milyonlarca kişi ücretsiz uzaktan eğitim programlarından mezun oluyor. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere farklı seçenekler sunan en popüler web projeleri ise şunlar:

  • Coursera
  • Udemy
  • Khan Academy
  • Academic Earth
  • İstanbul İşletme Enstitüsü

Coursera

Ücretsiz biçimde sunulan pek çok farklı uzaktan eğitimi Coursera üzerinden alabilirsiniz. Dünya çapında adından söz ettiren üniversiteler ve organizasyonlarla iş birliği gerçekleştiriyor. Uzun dönemli eğitimlerin bir bölümü ise ücretli olarak sunuluyor. Tıp, Sosyal Bilimler, Bilgisayar Bilimleri, Beşeri Bilimler gibi onlarca temel alanı kapsayan derslere ücretsiz olarak erişim sağlayabilirsiniz. Uzaktan aldığınız eğitimlerin sertifikalarına sahip olabilmeniz için ise ücretli kayıt yapmanız gerekiyor.

Udemy

Ücretsiz uzaktan eğitimler de sunan Udemy’den 150 binden fazla farklı konuda eğitim alabilirsiniz. Günümüzde popüler hale gelen farklı mesleklerle ilgili geniş bir eğitim ağına sahip olan Udemy’den aynı zamanda ücretli uzun dönem eğitimlerden de yararlanabilirsiniz. Udemy, 200’den fazla ülkede 50 milyonun üzerinde öğrenciye sahip en büyük uzaktan eğitim platformlarından birisi olarak gösteriliyor.

Khan Academy

Khan Academy, tamamen ücretsiz biçimde uzaktan eğitim hizmeti sunuyor. 10 binden fazla video dersin yer aldığı platformda bugüne kadar 1 milyardan fazla dersin izlendiği ifade ediliyor. Sanat tarihinden, matematiğe, fizikten gündelik yaşama dair pek çok farklı konuda video derslerden yararlanabilir, interaktif alıştırmalar yapabilirsiniz.

Academic Earth

Herkes eşit biçimde kaliteli eğitime erişme hakkına sahip olmalıdır, sloganını kullanan Academic Earth üzerinden ücretsiz biçimde uzaktan eğitimler alabilirsiniz. Dünya çapında adından söz ettiren üniversitelerle işbirliği geliştiren organizasyonda; sanat, tıp ve sağlık, mühendislik, sosyal bilimler ve iş hayatına kadar onlarca farklı alana ilişkin ücretsiz eğitimlerden faydalanabilirsiniz.

İstanbul İşletme Enstitüsü

Ücretsiz uzaktan eğitimler alabiliceğiniz İstanbul İşletme Enstitüsü, tamamen Türkçe arayüzüyle kullanılabiliyor. Online uzaktan eğitimlerin büyük bir bölümü ise online (canlı) biçimde işleniyor. Kişisel gelişim, İletişim, İşletme, İnsan Kaynakları, Yazılım ve Bilişim, Finans ve Muhasebe, Yabancı Dil Eğitimleri gibi onlarca farklı alanda sunulan ücretsiz eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Enstitü tarafından açıklanan rakamlara göre 2020 Mart ayı itibariyle 1 milyon 700 bin kişi tarafından aktif biçimde kullanılıyor.

Bir yanıt yazın