MDM Nedir? Temel Özellikleri Nelerdir?

Mobile Device Management (MDM), Türkçe ifadesiyle Mobil Cihaz Yönetimi, işletmelerin bilgi güvenliği konusunda destek aldıkları en önemli teknolojik sistemler arasıda yer alıyor. Ayrıca, işletmelerin sahip olduğu teknolojik pek çok unsurun yönetimi ve senkronizasyonu konusunda MDM sistemleri büyük bir kolaylık sağlıyor. Peki, MDM nedir, hangi temel özelikleriyle ön plana çıkıyor?

MDM Nedir?

Mobil Cihaz Yönetimi; işletmelerin sahip olduğu mobil aygıtlarda (akıllı cep telefonları, tabletler vs.) dağıtımlar, güvenlikler, izlemeler ve entegrasyonların idari alanda yönetilmesini sağlayan sistemi ifade ediyor. MDM’nin ön plana çıkmasındaki en önemli unsur; dünya genelindeki akıllı cihazların kullanım sayılarındaki artış gösteriliyor. We Are Social 2020 Raporu’na göre 5,19 milyar kişi akıllı cep telefonu kullanıyor. Söz konusu rakam dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. Öte yandan, işletmeler sahip oldukları yapıları içindeki pek çok farklı unsuru da dijital dünya üzerinden yönetme eğilimine sahip. Hem mobil cihazlardaki artış hem de işletmelerin dijital dünyaya yönelimleri MDM’yi daha da önemli kılıyor.

MDM’nin Temel Özellikleri Nelerdir?

MDM’nin temel özellikleri sayesinde işletmeler; kullanıcılarının çalışmalarına engel olmadan, kesintiye uğratmadan, internet üzerinden tüm bağlı bulunan mobil cihazları hızlı ve etkin biçimde yönetebilir. İşte MTM’nin temel özellikleri şunlardır:

  • Güvenlik
  • Politika
  • Yazılım Dağıtımı
  • Envanter Yönetimi

Güvenlik

MDM sitemi sayesinde uzaktan erişimle tüm mobil cihazlarınızın çalınması ya da kaybedilmesi halinde kurumsal verileri kaldırabilir ya da silebilirsiniz. MDM; mobil cihazın hangi lokasyonda olduğunu anlık olarak tespit edebilir, uzaktan erişimle cihazın kaybolması halinde kolayca bulunmasını sağlar. Cihazın çalışması halinde ise güvenlik güçlerinin kolayca cihazın yerini tespit etmesine yardımcı olur. Öte yandan, MDM ile cihazda yer alan tüm veriler uzaktan erişimle tamamen silinebilir, cihaz kullanıma kilitlenebilir ve cihazda yer alan uygulamalar da uzaktan erişimle kaldırılabilir. Böylelikle işletmenize ait kurumsal verileriniz üçüncü şahıslarlar tarafından ele geçirilemez.

Politika

İşletmenize ait kurumsal politika ve yönergelerinizi MDM ile tüm kullanıcılar için aktif hale getirebilirsiniz. Cihazlarda; kameraların kapatılması, ekran görüntüsü almayı pasif hale getirme, ekran kilidinin aktif hale getirilmesi, parola kilidinin zorunlu hale getirilmesi gibi pek çok güvenlik politikasını tüm cihazlarda uygulayabilirsiniz. Mobil cihaz kullanıcılarına göndermek istediğiniz tüm şirket için yönergeleri, basılı materyallerle ulaştırmak yerine elektronik ortamda kolayca iletebilir, şirket politikanıza ait tüm yönergelerin daha hızlı biçimde uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

Yazılım Dağıtımı

İşletmeniz için geliştirilen özel yazılımları aynı anda tüm cihazlara hızlıca ve güvenli biçimde kurabilirsiniz. Aynı zamanda hazır uygulamaların da kurulumunu aynı şekilde tek noktadan tüm cihazlar için kurabilirsiniz. Tekil biçimde uygulama kurma zahmetinden çalışanlarınızı kurtarmış olursunuz.

Envanter Yönetimi

MDM ile envanter yönetimi sayesinde mobil cihazlarda yer alan yazılım ve donanımlara ilişkin tüm verileri düzenli biçimde toplayabilir, analizler için güçlü bir kaynak oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda envanter yönetimi sayesinde kullanıcılarınızın uygulamaları kullanımları izleyebilir, performans analizleriniz için veriler elde edebilirsiniz.

MDM’nin Faydaları Nelerdir?

MDM kullanıyor olmak hem zamandan hem de finansal açıdan kâr etmenizi sağlıyor. Özellikle güvenlik açısından işletmenizin mevcut kurumsal verilerini korumakta da birincil görev üstleniyor.

İş akışını tek bir noktadan tüm kullanıcılara kolayca aktarabildiğiniz için pek çok vakit kaybettiren bürokratik aşamayı da ortadan kaldırıyor ve verimliliği arttırıyor. Uzaktan yönetim sayesinde herhangi bir fiziksel müdahale gerektirmeden, kullanıcıların üretkenliğine negatif etki yapmadan işlemleri gerçekleştirmenizi sağlıyor.

Temelde ise tüm bu faydaların yanında kurumsal verillerin üçüncü şahıslar tarafından erişilmesini ve kaydedilmesini engelliyor dolayısıyla güvenliği üst seviyeye taşıyor.

Bir yanıt yazın