Spam Yorum Nasıl Engellenir?

Açık kaynak kodlu WordPress sistem kullananların en büyük sorunları; sayfalarda ve yazı altlarında yer alan yorum kısımlarına gelen, spam yorumlardır. Söz konusu yorumlar kimi zaman öyle içinden çıkılmaz bir hal alır ki, web sitesinin yönetim panelinde yer alan yorumlar nedeniyle sistem kilitlenebilir. Yorumları silmek büyük bir zaman kaybına neden olabilir. Söz konusu durumla karşılaşmak istemeyen WordPress kullanıcılar için bir kaç önerimiz olacak. İşte, spam yorum almamak ya da çok az almak için yapılması gerekenler…

WordPress Akismet Eklentisi ile Spam Yorum Engelleme

WordPress sistem içine kurabileceğiniz bir eklenti ile spam yorumları engelleyebilirsiniz. Akismet, spam yorum engellemek için kullanılabilecek en ideal eklentilerinden birisi olarak görülüyor. Tüm WordPress sistemlerin içine ekli biçimde karşımıza çıkıyor. Söz konusu eklenti eğer sisteminiz içinde yoksa eklentiler bölümünden yeni eklenti ekle diyerek kurulum gerçekleştirilebiliyor. 

Akismet Eklentisi Nasıl Kurulur?

WordPress yönetim panelinize ulaşın. Panel içinde yer alan eklentiler menüsüne giriş yapın. Söz konusu bölümde yüklü eklentiler kısmında Akismet, hazır biçimde sizleri bekliyor. Bir kaç adımla Akismet’i aktif hele getirebilirsiniz. İşte adım adım kurulum;

  • Akismet Anti-Spam eklentisini etkinleştir butonuyla aktif hale getirin,
  • Etkinleştirme sonrası karşınıza çıkan Akismet hesabı oluşturma butonuna tıklayın,
  • Akismet hesabı oluşturduktan sonra, edindiğiniz API key anahtarınızı kopyalayın,
  • API key anahtarınızı eklenti üzerinden sisteme bağlayın.

Yukarıda sıralanan adımları izledikten sonra Akismet çalışmaya başlıyor. Eklenti, sayfa ve yazılarınızın altında yer alan form kısımlarına yapılan yorumları, özel bir filtreden geçirdikten sonra spam olanları ayıklayıp, gerçek kullanıcılar tarafından gönderilen yorumların sistem üzerinde görünmesini sağlıyor. Böylelikle spam yorumun meydana getirdiği karmaşadan kolayca kurtulabilirsiniz. 

Google ReCaptcha ile Spam Yorum Engelleme

Eklenti dışında Google tarafından sunulan ReCaptcha sistemini de kullanabilirsiniz. Söz konusu sistem özel bir uygulama ile sitenize giren ve yorum yazmak isteyenlerin gerçek bir insan mı yoksa spam üreten bir program mı olduğu konusunda belirleme görevi üstleniyor. Ancak söz konusu uygulama, spam programları dışında manuel olarak gönderilen spam yorumlar için etkili biçimde çalışamıyor. 

ReCaptcha Eklentisi Nasıl Kurulur?

WordPress yönetim panelinize giriş yapın. Panel içinde yer alan eklentiler bölümüne girin ve yeni eklenti ekle butonu ile ReCaptcha eklentisini kurun. Söz konusu eklentiyi aktif hale getirmek için ise bir kaç adımdan oluşan düzenlemeleri yapmalısınız;

  • ReCaptcha eklentisini ayarlar bölümünü açın,
  • Google ReCaptcha admin page bağlantısına tıklayın,
  • Label ve domaini kısmına alan isminizi yazın,
  • Site ve secret anahtarlarını kopyalayın,
  • Söz konusu anahtarları eklentinizin ayarlar kısımda istenilen yerlere yapıştırın.

Söz konusu adımlar uyguladıktan sonra ReCaptcha çalışmaya başlıyor. Sitenize gelen ziyaretçiler, yorum yazdıktan sonra gönderebilmek için bir kaç adımdan oluşan özel bir denetim sisteminden geçmek zorunda. Öncelikle ben robot değilim butonunu işaretlemeli, ardından ise karşısına çıkan fotoğraflarda yer alan bazı objeleri bulup işaretlemeleri istenecek. Sıralanan adımları geçememesi halinde yorum gönderemeyecek. Gerçekleştirilen adımlar sayesinde spam yorumlar engellenmiş oluyor.

WP-Ban ile Spam Yorum Engelleme

WordPress sisteme gelen spam yorumları engellemek için Spam gönderen IP adreslerini engelleme yolunu seçebilirsiniz. WP-Ban isimli eklenti ile spam yorum gönderen sitelerin IP adreslerini engelleyebilirsiniz. 

WP-Ban Eklentisi Nasıl Kurulur?

WordPress panel üzerinden ekletiler bölümüne giriş yapın. Yeni eklenti ekle butonu ile WP-Ban eklentisini sisteminize kurun. Eklentiyi etkinleştir demeniz yeterli. Söz konusu eklenti ile sisteminize spam yorum göndermeye çalışan sitelerin IP adreslerini kolayca engelleyebilirsiniz. Söz konusu işlemi nasıl yapacaksınız?

  • Yorumlar bölümünden spam olarak gelen yorumların gönderildiği IP adreslerini bir yazı programında toplayın,
  • Ban eklentisinin ayarlar kısmına girin,
  • Ban ekleti ayarlar kısmında yer alan Ban IPs bölümüne söz konusu IP adreslerini yapıştırın.

IP adreslerini yapıştırdıktan sonra, söz konusu IP’ler üzerinden artık sisteminize spam yorum gönderilmesi engellenmiş olacaktır. 

Bir yanıt yazın