Bilişim çağında yaşıyoruz. Artık internet kullanımı neredeyse tüm dünya nüfusunun yarısına ulaşmış durumda. Özellikle akıllı cihazların yaygınlaşması internetin de aynı ölçüde kendisine yeni yuvalar bulmasını sağladı. Bugün, Türkiye’de neredeyse her iki aileden birinde cep telefonu, masaüstü bilgisayar ya da laptop gibi araçlarla internet kullanımı mevcut. Ancak interneti güvenli biçimde kullanmak ve dolandırıcılık, sahtecilik ve istenmeyen görsel ve işitsel unsurlarla karşılaşmamak için alınması gereken bir takım önlemler de gündemimizde yer almalı. İnternet kullanımı sırasında karşılaşabileceğiniz olumsuzluklarla ilgili alacağınız güvenlik önlemlerini sizin için 10 önemli ipucu olarak özetledik. İşte güvenli biçimde internet kullanmak için yapmanız gerekenler.
Hiç kimseyle şifrelerinizi ve kimlik bilgilerinizi paylaşmayın
Sosyal paylaşım ağları üzerinde yer alan mesajlaşma sistemleri, kimlik avcılığı ve şifre hırsızlıklarının en sık görüldüğü platformların başında geliyor. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım ağlarının mesajlaşma sistemi içinde yeni arkadaşlar edinebilirsiniz ancak söz konusu platformlarda şifrelerinizi ve kimlik bilgilerinizi tanımadığınız şahıslarla paylaşmayın. Tanıdığınız kişilerle paylaşmak mı? Elbette, kimlik avcılığı ve şifre hırsızlıklarında kimi zaman yakından tanıdığınız kişilerin hesapları da ele geçirilebilir ve onlar üzerindende kişisel bilgileriniz talep edilebilir. Bu konuda da çok dikkatli olmalısınız.
İnternet Tarayıcınız Tarafından Virüs Uyarısı Aldığınız Sayfaları Açmayın
İnternet tarayıcıları tarafından virüs algılanan web sayfaları için uyarı metni ekranınızda belirebilir. Söz konusu durumla karşılaştığınızda hemen mevcut sayfadan çıkın. Google Chrome, Safari, Firefox gibi tarayıcılar virüs ya da kimlik avcılığı yapabilecek güvenli olmayan sayfalar konusunda sizi uyaracaktır. Ancak söz konusu uyarı mesajını görmeseniz bile, uzantısından emin olmadığınız sayfaları açmayın.
Şifrelerinizi Belirli Periyotlarla Değiştirin
İnternet üzerinde kullandığınız şifreleri belirli periyotlarda değiştirin. En az 3 ayda bir söz konusu işlemi yapmanız şifre avcılarının sisteminizi ele geçirmesini engelleyecektir. Şifre oluştururken, yalnızca yazı değil, sayı ve izin verilen farklı karakterleri de barındıran kompleks yapıda şifreler oluşturun.
Dosya İndirirken İki Kere Düşünün
İnternet ortamında gezinirken, kimi zaman bir program ya da uygulama için ihtiyaç duyacağınız dosyaları mutlaka güvenliğinden emin olduğunuz sayfalardan indirin. Dosya indirmeden önce mutlaka iki kere düşünün. Dowland işlemi ile bilgisayarınıza kolayca temizleyemeyeceğiniz bir virüs bulaştırabilirsiniz. Emin olmadığınız dosya uzantılarını kesinlikle açmayın. Bilgisayarınızda bulunan virüs programı tarafından uyarı aldığınız dosyaları bilgisayarınıza indirmeyin ve söz konusu dosyaları kesinlikle açmayın.
Şüpheli Gördüğünüz Hiçbir E-Posta Linkine ve Ekine Tıklamayın
İnternet güvenliği açısından en birincil unsurlardan birisi de e-posta güvenliğidir. Mail kutunuzda şüpheli gördüğünüz mailleri doğrudan istenmeyen kutusuna gönderin. Maili açtığınızda şüphe duyduğunuz maillerin metin gövdesinde yer alan uzantılara tıklamayın. Söz konusu maillerin eklerini kesinlikle indirmeyin.
İnternet Bankacılığı İşlemlerinizde Dikkatli Olun
İnternet üzerinden gerçekleştirdiğiniz bankacılık işlemleri için mutlaka url uzantılarını kontrol edin.https:// ibaresi görünmeyen sayfalar ve tarayıcı ekranınızın sol üst bölümünde yer alan güvenli ibaresi olmayan web sayfalarında işlem yapmayın. Doğrudan bankanızın ana sayfası üzerinden ilerleyin. İnternet üzerinde gördüğünüz linklerle banka sayfanıza ulaşmaya çalışmayın.
İşletim Sistemi Güncellemelerinizi Dikkate Alın
iOS ya da Windows kullanıyor olabilirsiniz. Mutlaka işletim sisteminizin güncellemelerini dikkate alın. Her güncelleme sistem üzerindeki bir açığı, eksiği kapatmak ya da sistemi geliştirmek için düzenlenmiştir. Güncellenmeyen sistemler açıklar barındırabilir, söz konusu durum da güvenlik riskleri oluşturabilir.
Güvenlik Duvarınızı Mutlaka Açık Tutun
Bilgisayarınızda yer alan güvenlik duvarını mutlaka açık tutun. Söz konusu güvenlik duvar, internet üzerinde gerçekleştireceğiniz işlemler öncesinde filtre görevi görür. Güvenlik riskini azaltır. Güvenlik duvarı sayesinde internet üzerinden bilgisayarınıza indireceğiniz veriler filtreleme işlemine tabii tutulur.
Anti-Virüs Programlarıyla Virüs Bulaşmadan Tedbir Alın
Bilgisayarınıza virüs bulaştıktan sonra ondan kurtulmak çoğu zaman daha zorlayıcı olacaktır. O yüzden virüs bulaşmadan satın alacağınız bir anti virüs programı güvenli bir internet için en değerli güvenlik aracıdır. Anti-virüs yazılımlarının orijinal, güncel olmasına da mutlaka dikkat etmelisiniz.
İnternet Sağlayıcınızdan Güvenli İnternet Hizmeti Talebinde Bulunun
Güvenli internet hizmeti, bugün tüm internet hizmeti sağlayıcıları tarafından sunulan ücretsiz bir güvenlik aracıdır. Aile profili ve çocuk profili sayesinde hem bilgisayarınızı virüslerden korursunuz hem de çocuklarınızın internet kullanımını kontrol altına alarak olumsuz etkilerden korunmasını sağlarsınız.