Sitemap Nedir?

Sitemap, Türkçe tercümesi “Site Haritası” olarak ifade edilebilen bir bilgilendirme sistemine verilen addır. Sitemap, bir sitenin mevcut URL’leri (web adresleri) ile ilgili, arama motorlarına bilgi gönderme işlevini üstlenmektedir.

“Sitemap” XML etiketiyle dosya biçiminde ifade edilmekte, şifreleme olarak UTF-8 kullanılmaktadır. Sitemap’in mevcut URL yapısı sebebiyle şifrelemenin yalnızca düz metin yapısıyla yapılmasına dikkat edilmelidir.

Dikkat Edilecek Hususlar

1- Mutlaka “http://” web protokolü kullanılmalıdır.

2- Sitemap dosyası 50.000 URL’den fazlasını içermemeli, 10 MB dosya hacmini geçmemelidir.

3- Ana dizinin içinde yer aldığına dikkat edilmesi gereken Sitemap dosyası, başka bir yerde bulunması durumunda bir fayda gösteremeyecektir.

4- Sitemap’de yalnızca kullanıcının sitesine ait URL yapısı bulunmalıdır. Eğer farklı bir web adresinin URL yapısı sunulursa, arama motorları kullanıcının web adresini blacklist‘e (kara liste’ye) alır ve bütün link yapılarınızı arama sisteminden kaldırır.

Sitemap’lerin Web Sitelerine Yararları Nelerdir?

Sitemap’in en büyük faydası; arama motorlarının, özellikle Google’ın ilgisini toplamak yönündedir. Sitemap ile, kullanıcının sitesinde bulunan medya, haber ve/veya diğer içerik bilgilerini Google’a yönlendirerek, Google’ın bu veriler hakkında bilgi sahibi olması sağlanabilir.

Arama Motoru İndekslemesi (Search Engine Indexing)

Kullanıcının sitesine giriş yapan botlar, sitemap sayesinde adreslerin güncel olup olmaması; son güncellenme zamanları, ne sıklıkla güncellendikleri verilerine erişme olanağı kazanmaktadır. Ayrıca, kullanıcının sitesindeki içerikleri kategorize etmesi, adreslerin arama motorlarında ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Arama Motorundan “Adres Taraması” İstemek

Arama motorlarından, örneğin Google’dan bir siteyi taramasını talep etmek şu şekilde olmaktadır:

1- https://www.google.com.tr/intl/tr/add_url.html adresine girmek,

2- “URL” yazan kısma kişinin sitesinin alan adını yazıp, sonrasında Adres Ekle butonuna tıklamak gerekir.

“Google” arama motoru, alan adı ile etkileşen botlara emir göndererek siteye ilgi çekecektir.

Bir yanıt yazın