Semantik Kelime Nedir? SEO İçin Neden Önemlidir?

Yepyeni bir web deneyiminden söz ediyoruz aslında; Semantik Web…Web üzerinde yer alan içeriklerin yalnızca insanlar tarafından değil, yazılımlar tarafından da algılanabilir olmasını ifade eden Semantik web, daha kaliteli bir web deneyimi vaadediyor. Peki, semantik web için içerik üreticileri tarafından hazırlanan semantik kelime nedir? Arama motoru optimizasyonu (SEO) için önemi nedir? İşte cevapları…

Semantik Web Dünyası Nasıl Doğdu

W3C (World Wide Web Konsorsiyum) tarafından oluşturulan Semantik Web, gelişen bir internet eklentisi olara karşımızda duruyor. Bugün web üzerinde yaptığımız aramaların çoğu semantik web sayesinde çok daha isabetli sonuçlar veriyor. Anlamsal ağ olarak da bilinen semantik web, World Wide Web’in de kurucusu olan Tim Berners-Lee’nin çılgın projelerinden birisidir. Elbette bu projeyi daha da bilinir ve teorik olarak da kavranabilir yapanlar arasında James Hendler ve Ora Lassila’nın isimlerini de saymak gerekiyor. Özellikle de James Hendler ve Alice M. Mulvehill ortak imzasıyla 2016 yılında yayımlanan Social Machine kitabı da Semantik Web projesinin daha iyi anlaşılması sağlamıştır. Peki, semantik web içinde semantik kelime ne anlama geliyor?

Semantik Kelime Nedir?

Arama motoru optimizasyonu çalışmaları kısaca SEO olarak biliniyor. Semantik kelimeler ise söz konusu çalışmaların odak noktasında yer alıyor. Daha fazla anlamsal teoriler içinde değerlendirilmesi gereken semantik kelimeler, SEO içinde ise biraz daha basit biçimde ele alınabilir. Kişiler, arama motorlarında arama yaparken aslında bir takım anahtar kelimelerin tespit edilmesine de yardımcı oluyor. Kullanıcılar tarafından sıklıklı yapılan aramalar daha popüler kelimeler olarak biliniyor. Ancak popüler kelimeler üzerinden içerikler üretme devri geride kalmaya başladı. Çünkü SEO konusundaki algoritmalar da artık eskisinden daha zeki ve çok daha anlamsal biçimde çalışıyor. Özetle; semantik kelimeler kişilerin arama motorlarında arama ihtimali yüksek kelimelerin tahmini sonucunda üretilen kelimeler olarak tanımlamak mümkün. Örneğin; ısıtıcı aramasını bir anahtar kelime olarak düşünün, bu türden arama yapan insanların anlamsal olarak farklı biçimlerde ne türden aramalar yapabileceğini tahmin etmeye çalışın. İşte bu tahminler sonucunda elde edilen kelimeler sizin semantik kelimelerinizi oluşturur. Isıtıcı araması yapan insanlar; elektrikli ısıtıcı, elektrikli ısıtıcı fiyatları, elektrik ısıtıcı ayaklı gibi kelimeleri de arayabilir, bahsi konu kelimeler ise semantik kelime olarak tanımlanır. Peki, bunun semantik web ile doğrudan ilişkisi nedir?

Semantik Kelime Ve Semantik Web İlişkisi

Semantik kelimeler, anlamsal olarak makinelerin de öğrenmesine katkı sağlamayı amaçlayan semantik web için oldukça değerli unsurları ifade eder. Çünkü semantik web bir anlamda öğrenir ve insanların neleri aramak isteyebileceklerini, nasıl arama yapabileceklerini tahmin etmeye çalışır. Semantik kelimeler de insanların nasıl aramalar yapacakları konusunda bir tahminden ibaret ise her iki kavramın da birbirine hizmet ettiği açıkça ortaya çıkar.

Semantik Kelimeler SEO İçin Neden Önemlidir?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarındaki temel hedef, web projesinde yer alan unsurların arama motorunda üst sıralarda göstermek olarak bilinir. Elbette, bu tanım oldukça sade bir tanımlamayı içerik ancak temelde iş bunu ifade eder. Üretilen içeriklerde semantik kelimeler kullanmak ise SEO açısından bir web projesinin daha değerli atfedilmelerini sağar. Aynı zamanda web projesinin içinde yer alan semantik kelimeler, doğrudan semantik web projesinin gelişmesine de katkı sağlar. Doğal olarak SEO çalışmalarında semantik kelimelere yer vermek ve bu noktaya odaklanmak web projelerini daha üst sıralara doğru taşınmasına yardımcı olur. SEO açısından doğru semantik kelimeleri belirlemek için dilerseniz özel araçları kullanabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi Keyword Tool ve size muhteşem semantik kelime önerileri sunabilir. Öte yandan, bunu insanlarla yüz yüze görüşmeler yapıp, anket uygulayarak da alternatif kelimeler konusunda ipuçları yakalayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın