Web Projesi İçin Kullanıcı Yorumunun Önemi Nedir?

Web projeleri için yorumlar, kullanıcılarla doğrudan etkileşime girildiğini gösteren en önemli unsurlar arasında gösterilir. Arama motoru botları tarafından düzenli olarak ziyaret edilen web projeleri belirli bir kalite skoruyla değerlendirilir. Söz konusu kalite skoruna etki eden en önemli unsurlardan birisi ise web projelerinin aldığı kullanıcı yorumlarıdır. Bu nedenle web projesi sahipleri kullanıcı yorumlarına oldukça dikkat etmeli ve bu yorumlara özel önem göstermelidir. Kullanıcı yorumlarına hızlı ve çözüm odaklı cevaplar vermeniz gerektiğiniz de unutmayın. Peki, kullanıcı yorumları nasıl düzenlenmeli ve arama motoru optimizasyonu (SEO) için önemi nedir? Tüm bunların cevapları ve daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin…

Kullanıcı Yorumu Nedir?

Kullanıcı yorumu; web projelerindeki sayfalar (page) ve yazılar (post) içinde yer alan etkileşim unsurları olarak tanımlanabilir. Herhangi bir web sayfasına giren kullanıcılar; okudukları yazılar, satın aldıkları ürünler ve hizmetlere ilişkin kullanıcı yorumları bırakabilir. Söz konusu yorumlar feedback (geri dönüş) olarak değerlendirilir.

Kullanıcı Yorumu Neden Önemlidir?

Kullanıcı yorumları sunduğunuz hizmet ve ürünlere dair aldığınız feedback olarak düşünüldüğünde işinizi geliştirmeniz adına oluşturacağınız tüm planları daha gerçekçi biçimde hazırlanmasını sağlar. Aynı zamanda AR-GE konusundaki maliyetlerin azaltılmasına da dolaylı yoldan etki eder. Her bir kullanıcı yorumu, olumlu ya da olumsuz işinize ilişkin performans değerlendirmelerinde hem personelin hem de kurumun analizlerinde gerçekçi sonuçlara erişmenize destek olur. Web projesi içinde yer alan kullanıcı yorumları aynı zamanda arama motorları tarafından değerlendirmeye alınır ve sahip olduğunuz yorumlar, web projeniz için bonus değeri taşır. Site kalitenizi yükseltmenize yardımcı olur. Özetle kullanıcı yorumları fayda sağlar. Peki, hangi ana noktalarda bu fayda görünür?

  • İşletmenin AR-GE maliyetlerinin azaltılması,
  • Personel, ürün ve hizmet değerlendirmesine veri sağlar,
  • Kullanıcılara fikir verir,
  • SEO açısından kalite skorunuzu artırır.

Kullanıcı Yorumları ve SEO İlişkisi

Web projeniz içinde yer alan sayfalar ve yazıların hemen altında yer alan ve kullanıcılar tarafından yapılan yorumlar, arama motorları tarafından özenle okunur ve değerlendirmeye alınır. Özellikle e-ticaret alanında yer alan bir web projesine sahipseniz, ürün ve hizmetlere dair yapılan yorumlar arama motoru botları tarafından ilgiyle takip edilir. Yorumların, kullanıcıları bilgilendirmesi ve ona fikir vermesi açısından önemli olduğu düşünülür. Aynı zamanda; SEO konusunda oluşturduğunu içeriklere kullanıcılar yazdıkları yorumlarla destekte bulunur. Örneğin; siz bir hizmetinizle ilgili 500 kelimelik bir içerik oluşturdunuz ve kullanıcılar da bu içeriğe toplamda 500 kelimelik bir yorum yazdı. Şu halde oluşturduğunuz içerik 1000 kelime üzerinden değerlendirilecek demektir. Kullanıcılar tarafından kullanılan pek çok kelime de yüksek ihtimalle semantik kelimeleri de barındıracaktır. Semantik kelimelere sahip olmak daha fazla kullanıcı yakalamanız konusunda en büyük destekçiniz olacaktır.

Olumsuz Yorumlara Ne Yapılmalı?

Her zaman güzel yorumlarla karşılaşmayabilirsiniz. Peki, kötü yorumlar geldiğinde nasıl bir tepki vermelisiniz. Uzmanlar bu konuda uyarıyor: Olumsuz yorumları kesinlikle silmeyin!

  • Olumsuz yorumlara mutlaka geri dönüş sağlayın,
  • Sorunun kaynağına inin ve çözüm üretin,
  • Yorumlara mutlaka admin (yönetici) olarak çözüm odaklı cevap verin,
  • Kullanıcılardan eğer bir sorun söz konusuysa sorunun çözüldüğüne dair yeni bir yorum yazmasını rica edin.

Aldığınız bütün feedback unsurlarının işletmenizi geliştirmeniz konusunda size yardımcı olacağını unutmayın. Kullanıcıların gönderdiği olumsuz yorumları yayınlamamak gibi bir hatayı ise kesinlikle yapmayın. Elbette, yapılan yorumda hakaret ya da haksız eleştiri yer alıyorsa bu konuda farklı bir yol izleyebilirsiniz. Ancak olumsuz yorumların yayınlanmaması kulaktan kulağa web projeniz için dolaşacak kötü hikayelere yol açacağı unutmayın.

Bir yanıt yazın