NameServer (NS) Nedir?

NameServer (NS)  adından da anlaşılacağı üzere alan adlarının sorgulanmasında kullanılan isim sunucularına verilen isimdir. Daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse, NameServer, site sunucularına bağlanmamızı sağlayan IP adreslerinin sahip olunan alan adlarıyla bağdaştırılmasını sağlar. Bu sayede web sitelerine erişebilmek için uzun IP adresleri (Örn: 216.3.128.12) yerine alan adlarını yazarız. NameServer sorgulaması yapabilmeniz için aynı zamanda alan adınız için mail sunucusu veya hosting sunucusu gibi sunucuların DNS işlemlerinin tanımlanmasını sağlar.

Name Server Oluşturma Neden yapılıyor Ve Ne İşe Yarıyor?

NameServer’ın ne olduğunu daha kolay anlayabilmeniz için günlük yaşamdan bir örnek verelim. Örneğin; marketlerde bulunan ürünlerin barkod numaraları verilebilir. Ürünleri rengine, şekline, içeriğine göre ayırt edebilmeniz için ürünlerin isimlerini öğrenmeniz yeterli olacaktır. Bunun için ürünün arakasındaki barkod numaralarını ezberlemeniz gerekemez. Ya da telefon numaralarının tek tek kime ait olduğunu ezberlememiz imkânsızdır değil mi? Bunun için de telefon numaralarını rehberimize ait olduğu kişinin adına göre kaydederiz. NameServer da tamamen bu mantığa göre çalışmaktadır. Örneğin; şu an bulunduğunuz siteye guzel.net.tralan adı üzerinden erişiyorsunuz.

NameServer Nasıl Çalışıyor? DNS Yönlendirme İşlemi Nasıl Gerçekleşiyor?

Yani bilgisayar bizi hangi siteye yönlendireceğine nasıl karar veriyor? Sonuçta Güzel Hosting‘in altında pekçok web sayfası bulunuyor. Şimdi bilgisayarların web sitelerimize domain adı ile nasıl yönlendirildiğinden adım adım kısaca bahsedelim.

·     Bilgisayarınız ilk olarak www.guzel.net.tr yazdığınızı tanımlıyor ardından DNS adresini kullanarak bu sitenin public name server bilgisine erişiyor.

·     Bilgisayarlar NameServerlarımızdan bağlanacağınız www.guzel.net.tr adresi için oluşturulmuş A kaydı bilgisini talep ediyor.

·     Public name serverlar ise bu isteğe IP adresi ile karşılık veriyor ve IP adresimizi gönderiyor. Daha sonra bilgisayarımız bu IP adresine erişim için talep yolluyor.

·     Web server hostumuz, erişim istenen Güzel Hosting adresinin web sayfasını tarayıcımıza (browserınıza) gönderiyor.

Peki Name Server Sorgulama Ne İşe Yarar?

NameServer sorgulama işlemi ile bir domaini, yani alan adını aratarak daha önceden o alan adını biri almış mı almamış mı diye kontrol etmenize yardımcı olur. Bu sayede o web site alan adının alınabilir olup olmadığını görmüş olursunuz. Eğer başkası tarafından daha önceden alınmış bir alan adını almak istiyor ve o sitenin sahibine ulaşamıyorsanız, NameServer sorgulaması yaparak domainin ait olduğu hosting firmasına ulaşıp onlardan site sahibinin bilgilerini talep edebilirsiniz. Ancak NameServer sorgulaması yaparak bu bilgelere ulaşmanız her zaman mümkün olmayacaktır. Çünkü ismini gizli tutmak isteyen site sahiplerinin özel bilgilerini hosting firmaları başkalarıyla paylaşmazlar. Böyle bir durumda siz teklifinizi hosting firmasına yapabilir ve onlardan web site sahibine bu teklifi iletmelerini isteyebilirsiniz. Bu tür sorgulamalar genellikle yasa dışı içerik barındıran sitelerin hosting firmalarına ulaşmak ve onları durumdan haberdar edip uyarmak için kullanılmaktadır.

 

Bir yanıt yazın