İkinci el domain alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Domain, alan adı demektir. Gerçekleştirmek istediğiniz projeniz için doğru bir alan adı seçmek, küçük görünse de önemli bir adımdır. Çünkü seçeceğiniz domain, şirketinizi ve dolayısıyla da sizi temsil eder. Domain alma sürecini başarılı adımlarla atlattıktan sonra pazarlama faaliyetlerinize güvenle başlayabilirsiniz.

Domain Nedir?

Domain, bir isimlendirme yöntemidir. İnternet siteniz için seçtiğiniz ismin ve …com gibi uzantının tam haline domain denir. Örneğin; “www. google.com” adresindeki “google.com” sitenin adı ve uzantısından oluşan bir domaindir. Sitenin adı “google”, uzantısı ise “…com” olarak ifade edilir. Kısacası İnternet sitenizin ismi ve adresi domaininizi oluşturur. Size ulaşmak isteyenler alan adınızı kullanmak zorundadır. Bu nedenden ötürü alan adı seçimi son derece önemlidir.

Her sitenin domaini birbirinden farklıdır. Her insanın parmak izinin farklı olması gibi alan adları da değişkenlik gösterir. Domainler, IP numarası olarak adlandırılan karmaşık sayı dizilerine denk gelir. Örneğin; 64.233.191.255 sayısı bir domaine karşılık gelir ve eğer alan adları kullanılmıyor olsaydı ulaşmak istediğiniz İnternet sitesine bu sayılara yazarak girmek zorunda kalacaktınız. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik gelişmelerden biri olan domain, yıllarca markanızı temsil edecek özel bir ögedir.

Domain Satın Almadan Önce Domain Sorgulama

İnternet siteniz için kullanmak istediğiniz alan adının daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunun için şu adımları izlemelisiniz:

  1. www.guzel.net.tr adresine gidin.
  2. Domain sorgula bölümüne almak istediğiniz alan ismini yazın.
  3. Arama yapın ve sonuç listesini gözden geçirin.

Almak istediğiniz alan adı alındıysa size uygun farklı uzantıları veya aklınızdaki diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

İkinci El Domain Alma Esnasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İnternet siteniz için daha önceden başkaları tarafından satın alınmış ve şimdi satışı yapılan bir alan adını tercih edebilirsiniz. İkinci el domain satın alma esnasında dikkat etmeniz gereken birkaç faktör bulunur. Bu kriterleri inceleyerek doğru seçimi yapabilirsiniz.

  • Öncelikli olarak satıcının güvenilir olmasına özen göstermelisiniz. “Satılık domain, hangi şirket veya proje için kullanılmış?” Bu sorunun cevabını bulmalısınız. Alan adının size devredilmesinde bu konu ciddi önem taşır. Satıcının daha önce gerçekleştirmiş olduğu alışverişler, satışın gerçekleşeceği mecra göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdir. Bununla birlikte satıcı ile aranızdaki sözleşmenin tüm detaylarını belirlemeniz de yaşanması mümkün pürüzlerin giderilmesinde etkin rol oynar.
  • Satışın yapılacağı platform, alışverişin güvenle yapılması için önemlidir. Devredilecek alan adının, yasal yollar ile devredilmesi sizin ve şirketinizin geleceği açısından hayati önem taşır. Haklarınızın korunduğu, yasal sürecin güvenle işlediği platformları tercih etmelisiniz.
  • Satın alacağınız alan adının Google, Yandex gibi arama motorlarındaki durumunu kontrol etmelisiniz. Bu durum da aslında satıcı güvenilirliği ile orantılı bir konudur. Alan adının herhangi bir yasaklanma durumunun olup olmaması, daha önce bu domain ile gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde kötü bir üne sahip olup olması gibi kriterleri incelemelisiniz. Bunun önüne geçmek için satın almadan önce o alan adını arama motorlarında aratıp hakkında araştırma yapmalısınız.
  • Domainin kullanıldığı süre, arama motoru optimizasyonunda artı puan kazandıran bir özelliktir. Uzun süre kullanılan bir domain, sürdürülebilir projelerin aynası olduğu için bu durum sizin bilinirliğinizi artıracaktır.

Düşen Domain Nedir?

Alan adı satın aldığınız zaman bu ad, ömür boyu sizinle birlikte olmaz. Alan adları için genellikle yıllık ücret ödenir. Satıcınız ile belirli bir tarih seçersiniz ve o tarihte ödeme yapmazsanız domain üzerindeki haklarınızı kaybedersiniz. Düşen domain, süresi bitmiş alan adıdır. Satıcı ve alıcı arasındaki sözleşme bittikten sonra yenilenmeyen veya feshedilen her domain, düşen domain listesine adını yazdırır. Düşen alan adları satışa çıkar ve isteyen herkes bu domainleri satın alabilir.

Domain fiyatları, uzantıya ve alan adının yaşına göre değişkenlik gösterir. Doğru adımları izleyerek İnternet siteniz için uygun alan adını düşük maliyetlerle elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın