Alırken ve Satarken Domainin Satış Değerini Nasıl Belirlersiniz?

Alan adı ya da diğer adıyla domain alıp satmak istiyorsanız öncelikle değerini belirlemeniz gerekir. Değer tespitinin ise doğru ve gerçekçi bir biçimde belirlenmesi sonuç almanızı kolaylaştırır. Web sitelerinin internet dünyasındaki adresini tanımlayan domain Türkçe adıyla alan adı, alım satımı hızla gelişen bir alandır. Günümüzde bu şekilde ikinci el satış yoluyla kazanç elde etmek de mümkün. İnternet sitesi kurmaya karar verdiniz ve bundan vazgeçtiniz ya da günün trendlerine uygun bir alan adınız var. Domain almayı ya da satmayı düşünüyorsanız onun değerini belirleyen noktaları gözden geçirerek kazançlı bir yatırım sağlamanız mümkün. Bunun için aşağıdaki domain fiyatlarını belirleyen kriterlere ilişkin kendinize sorular sorabilir, alım ya da satım için hesaplama konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Kullanılan Kelimeler Kısa Mı Uzun Mu?

Domain fiyatını belirleyen en önemli unsurların başında bu alan adını oluşturan kelimelerin uzunluğu gelmektedir. Çünkü kısa olan kelimeler hem kolay okunur hem de daha çok akılda kalıcıdır. Domain alıp satma konusu ile ilgileniyorsanız alan adındaki kelimelerin mümkün olduğu kadar kısa olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca ismin içerisinde kısa çizgi gibi işaretler varsa alan adının değerini düşürecektir. Sadece kelimelerden ve özellikle kısa kelimelerden oluşan bir isim satış değerini yükselten önemli bir özelliktir. Bunun yanı sıra Türkçe karakter kullanımına dikkat etmek gerekir. Bu tür karakterler içermesi satış değerini olumsuz olarak etkileyebilir. 

Çok Arama Yapılan Trend Kelimeler İçeriyor Mu?

Domain satma ve alım değerini belirlemede kısalık ve uzunluk önemli. Ancak bu aşamada kullanılan kelimelerin anlamı ve kolay markalaştırılabilmesi de dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Çünkü akılda kalıcı özellikle ek almayan jenerik kelimeler domain fiyatı önemli ölçüde arttıracak unsurlardır. İlgili sektörle direk ilgili olan kısa kelimelerden oluşan adlar firmalar için özel bir ilgi alanı oluşturur. Özellikle sektör hacmi büyük olan alanlara ait isimler olması da satış değerini pozitif yönde etkiler. Satış hacmi yüksek kozmetik, sağlık, modaya ilişkin kelimeleri içeren domain satmak değeri yüksek rakamlarla karşılık bulabilir. Kelimelerin Google trends aramalarında en çok aranılan kelimeleri içermesi de fiyatının yükselmesinde etkili olacaktır. Arama motorlarında yüksek sorgulama istatistiklerine sahip olması popülerliği dolayısı ile değerini de arttırır. Özellikle domain satın alırken google trends aramalarından bu kelimelere olan ilgiyi sorgulatabilirsiniz. 

Alım Satım Yapacağınız Domain Hangi Uzantıya Sahip?

Hızla gelişen domain sektöründe değeri belirleyen önemli kriterlerin biri de alan adının sahip olduğu uzantıdır. Bu sektörde aslında ilk birkaç uzantı akla gelse de alan adlarının sonuna eklenen yüzlerce uzantı vardır. Ancak web dünyasında arama yapmak isteyenlerin ilk aklına gelen genellikle site adının sonuna eklenen ‘com’ ya da ‘net’ uzantılarıdır. En çok ilgi gören İngilizce company şirket sözcüğünün kısaltılmışı olan ‘com’ uzantısıdır. Yıllık olarak belirlenen fiyatlarda genellikle ‘com’, ‘org’, ‘info’ gibi global olanları 10 yıllığa kadar da kiralamak mümkün olabilmektedir. Ayrıca alan adının hangi uzantıya sahip olduğunu bilmek o sitenin nereye ait olduğu konusunda da bir fikir vermektedir. Örneğin ‘edu’ uzantısı eğitim kurumlarına ait olmasını ya da ‘org’ kar amacı gütmeyen kuruluşları ya da ‘info’ uzantısı bilgi veren siteleri akıllara getirmektedir. 

Gerçekçi Fiyat Değerlemeleri İle Daha Kolay Sonuç

Domain satma ya da almaya karar verdiyseniz, değerinin belirlenmesinde öncelikle bu kriterleri gözden geçirmelisiniz. Satış yapmak istiyorsanız bunun için listeleme ve açık arttırma sitelerini kullanabilirsiniz. Fiyatı ederinden çok yüksek ya da çok düşük olarak belirlenmemiş olan isimlerin satışını yapmak daha kolay olacaktır. Binlerce ismin satışta olduğu bir sektörde doğru belirlenmiş fiyatlar amacınıza ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Bir yanıt yazın