Htaccess Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Htaccess; Hypertext Access ve Apache tarafından kullanılan dosyadır ve web alanı üzerinde dilediğiniz özel ayarları yapabilmenize imkan tanır. Temelde yönlendirmelerin pek çoğu Arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda web projenizi daha iyi noktalara taşımanız için destekleyici bir yapılandırma sağlar. Aynı zamanda web projenize ait sayfaların dış saldırılardan korunması için de güvenlik açısından da önlemler almanıza yardımcı olur. Özetle; Htaccess dosyasıyla web alan adınızda; yetki, kısıtlama gibi onlarca farklı işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Peki, Htaccess Nasıl Kullanılır? Ve hangi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz…

Htaccess Nasıl Kullanılır? Nasıl Erişilir?

Htaccess dosyalarına sahip olduğunuz hosting panelinizden cPanel’e erişim sağlayarak ya da FTP sistemi üzerinden erişebilirsiniz. Erişimi sağlamak için şu adımları izlemelisiniz;

  • cPanel yönetim sisteminize erişin,
  • Dosya yöneticisi bölümüne erişin,
  • Dokümna dizinizi seçin ve git butonuna basın,
  • Htaccess dosyanız, public_html klasörünün altında görünecek.

Htaccess dosyasına sağ tıklayın ve düzenleyi seçin, seçimi gerçekleştirdiğinizde dosya, dosya düzenleyici üzerinden otomatik olarak görüntülenecek. Peki, Htaccess ile ne türden işlemler yapabilirsiniz;

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) olarak bilinen çalışmaya uygun link yapısı oluşturma,
  • Kötü amaçlı izinsiz kullanımlara karşı hotlink engellemesi,
  • Dosya gizleme işlemleri,
  • Hata sayfalarını düzenleme,
  • Klasörlere ilişkin yetki düzenlemesi,
  • Kötü niyetli botları engelleme,
  • IP engelleme işlemi,
  • Spam engelleme işlemi.

Sıralanan işlemleri yönlendirme özelinde de ele alabilirsiniz…

Htaccess Yönlendirme İşlemleri

Sıralanan işlemlerin tamamını Htaccess ile gerçekleştirebilirsiniz. Sıralanan unsurlar dışında yönlendirme işlemleri için de Htaccess’den yararlanabilirsiniz.

  • 301 yönlendirmesi,
  • Statik ve Dinamik URL yönlendirmesi,
  • Aynı ana sayfaya erişen URL problemleri,
  • 404 sayfaları,
  • Domain yönlendirme.

301 Yönlendirmesi

301 yönlendirmesi; kalıcı biçimde gerçekleştirilen URL yönlendirmeleridir. Bu sayede web kullanıcılarını ve arama motoru botlarını, değiştirdiğiniz web sayfalarınıza yönlendirme yapabilirsiniz. Arama motorları bu sayede eski ve yeni web sayfalarınızı aynı anda taramak zorunda kalmaz. Bu durum ise yinelenen sayfa sorununu ortadan kaldırır. SEO açısından bu durum oldukça önemlidir.

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^guzelhosting.com [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.guzelhosting.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://guzel.net.tr/$1 [L,R=301,NC]

Bu kod ile, guzelhosting.com sitesine www.’lü ve www’süz giren tüm kullanıcılar, doğrudan http://guzel.net.tr adresine yönlenecektir.

Statik Ve Dinamik URL Yönlendirmesi

Web projesi içinde sahip olunan URL’lerin kolay okunmasını sağlayacak biçimde düzenlenmesi, bunu gerçekleştirirken de sayfanın neyi içerdiğini de anlatacak biçimde düzenleme işlemini ifade eder. Bu durum web projenize ait URL’leri SEO ile uyumlu hale dönüştürür.

Örneğin https://www.guzelhosting.com/hosting.php?hosting=linux adresi yerine https://www.guzelhosting.com/hosting/linux şeklinde URL yapmak için aşağıdaki gibi htaccess yönlendirmesi yapabilirsiniz. Bu noktada Webmaster ve SEO bilgisi iyi olan kişilerden yardım alarak htaccess düzenlemesi tavsiye edilir.

Aynı Ana Sayfaya Erişen URL Problemleri

Web projenizin sahip olduğu main page (ana sayfa) sadece 1 URL ile açılmalıdır. Böyle olmaması halinde yinelenen içerikle karşılaşırsınız ve bu durum SEO açısından büyük bir problem oluşturur. Bununla ilgili en sık karşılaşılan yineleme ise; subdomain ve index.php yönlendirmeleridir.

DirectoryIndex ilk.html index.htm index.html index.php

Bu kod ile birçok sayfanızın ana sayfaya yönlenmesi, ana sayfanızın tek URL’de açılmasını sağlamanız mümkün olabilmektedir.

404 Sayfaları

Kontrollü biçimde web projeniz içinde bulunan sayfaları silebilirsiniz. Bu çok tercih edilen bir durum değildir ancak böyle bir işlem yaptığınızda kullanıcılar 404 sayfalarıyla karşılaşacaktır. Bu noktada 404 sayfalarının doğru biçimde oluşturulması ve htaccess dosyalarına tanıtılması gerekir.

ErrorDocument 404 https://www.guzelhosting.com/404.html

Options +FollowSymLinks

RewriteEngine on

RewriteRule (.*) https://www.guzelhosting.com/$1 [R=301,L]

Şeklinde 404 sayfalarınızın da yönlenmesini anasayfaya, kişilere işlem yaptırtmaya yönlendirebilirsiniz.

Domain Yönlendirme

Htaccess ile web projenizin domainini farklı bir domaine yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda web projenizin alan adını “www” ya da “www” olmadan açılmasını da sağlayabilirsiniz. Tüm bunların dışında SSL sertifikası almanız halinde web projenizin “https://” biçinde açılması için yönlendirmeler de gerçekleştirebilirsiniz.

URL’nin https:// olarak SSL’li şekilde çalışması ya da diğer örneklerden birini yapmak için aşağıdaki htaccess kodunu deneyebilirsiniz:

RewriteCond %{HTTPS} !=on

RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/\.well-known/acme-challenge/.+$

RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/\.well-known/acme-challenge/[0-9a-zA-Z_-]+$

RewriteRule (.*) https://www.siteadresi.com/$1 [R=301,L]

Htaccess Ve SEO Çalışmalarına Katkısı

Sıralanan tüm özellikleri temelde arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları temelinde ele almak oldukça büyük önem taşıyor. Çünkü htaccess dosyasıyla SEO konusunda gerçekleştirilecek çalışmalar web projenizin arama motorunda daha düzgün biçimde index almasına ve site skorunun yükselmesine yardımcı olur. Tüm bu sıralanan etkiler ise temelde web projenizin daha üst sıralara görünmesine katkı sağlar. Söz konusu katkı ise daha fazla kullanıcı trafiği ve sunduğunuz ürün ve hizmetin pazarlanmasına da doğrudan etkide bulunur.

Bir yanıt yazın