Gutenberg Editör Hakkında Bilmeniz Gerekenler

WordPress organizasyonu tarafından geçtiğimiz yılın sonlarında sunulan WordPress 5.0 versiyonu, kullanıcılarının karşısına yeni bir editör kullanıcı ara yüzü ile çıktı. Gutenberg, pek çok kullanıcı için alışılmışın dışında bir kullanım özelliği sunuyor. WordPress 5.0’ın Gutenberg isimli yeni editör uygulaması 6 Aralık 2018 yılında kullanıcılarıyla buluştu. 

Gutenberg, blok tabanlı yeni bir düzenleme aracı, klasik editörden farklı olarak tamamen blok düzeniyle çalışıyor. Web sitesinde bulunan sayfa ve yazıların etkileşimini arttırmak adına pek çok yeni unsuru barındıran Gutenberg, kimi kullanıcılar için zorlayıcı olarak görüldü ve eleştirildi ancak yeni olana alışmak esasında hiç de zor değil. Gutenberg’i yakından tanımak ve getirdiği yenilikleri bilmek WordPress kullanıcıları için yol gösterici olabilir. İşte temel özellikleriyle Gutenberg ve bu konuda bilmeniz gerekenler…

Gutenberg Editör Temel Özellikleri Nelerdir?

Gutenberg editörün en temel özelliği bloklar biçimde çalışması, bunu lego gibi düşünebilirsiniz. Her bir parçayı dilediğiniz gibi düzenleyebilir, kolayca yerlerini değiştirebilirsiniz. Peki, hangi parçalar kolayca değiştirilebilir ve düzenlenebilir?

  • Paragraf
  • Başlık
  • Fotoğraf
  • Galeri
  • Liste
  • Tırnak işareti
  • Sütun
  • Kısa kod
  • Video
  • Widget

Sıralanan tüm özellikler temel olarak bloklar halinde düzenlenebilir ve yer değiştirilebilir. Aynı zamanda oluşturduğunuz blok sistemleri kaydedebilir ve sonradan yenden kullanmak için çağırabilirsiniz. Yeniden kullanılabilir bloklar bölümüne kaydedilen blokları farklı sayfalar ya da yazılar oluştururken de çağırabilir. Sisteminize dahil edebilirsiniz. 

Web Sayfalarınıza Kolayca Düğme Ekleyebilirsiniz

Klasik editörde bulunmayan önemli bir özellik ise sayfa ve yazılarınıza kolayca düğme, buton ekleyebiliyor olmanızdır. Klasik editörde düğme eklemek için özel bir eklenti kurulması gerekiyordu ancak Gutenberg bu işi kolayca gerçekleştirebiliyor. Eklediğiniz düğmelere kolayca link de ekleyebilir, sayfalarınızı bu şekliyle birbirine bağlayabilirsiniz. Aynı zamanda söz konusu özellik arama motoru optimizasyonu açısından da web sitenizin sayfa ve yazılarının değerini arttırır. 

Gutenberg ile Kolayca Kapak Fotoğrafları Ekleyebilirsiniz

Gutenberg editörün en önemli özelliklerinden birisi de sayfa ve yazılarınıza özel kapak fotoğrafları ekleyebilirsiniz. Kapak fotoğrafı; bir sayfa ya da hikayenin başlangıcında yeni bir bölüm için kullanılır ve geniş bir görüntü oluşturur. Söz konusu kapak fotoğrafları dikkat çekici içerikler oluşturmanızı ve etkileşimi daha yüksek almanıza yardımcı olur. Öte yandan, kapak fotoğraflarına paralaks efektleri de ekleyebilir, estetik tasarımlara sahip arka plan resimleri oluşturabilirsiniz. 

Tablo Oluşturmak Oldukça Kolay!

Gutenberg editörün klasik editörden bir diğer farkı ise kolayca tablolar oluşturabilmeniz. Klasik editörde tablo oluşturmak için eklentiye ihtiyaç duyuyordunuz ya da HTML ve CSS tablosu oluşturmak zorundaydınız. Ancak, Gutenberg ile tablo blokları seçerek hızlı biçimde dilediğiniz özelliklere sahip bloklar oluşturabilirsiniz. Excel üzerinde tablo oluşturmak kadar kolay, sütun ve satır sayısını seçmek ve değerleri içine yazmak yeterli olacaktır. Öte yandan, iki farklı stil oluşturarak da görsel açıdan zengin tablolar kurgulayabilirsiniz.

Sütunlarla Harika Tasarımlar Oluşturulabilir

Klasik editörle yapılamayacak bir başka özellik de Gutenberg ile sunuluyor. Gutenberg editörde yer alan paragrafları sütunlara bölme özelliği kreatif tasarımlar oluşturmanıza da yardımcı olacak. Sütun blokları ekleyerek paragrafları bölebilirsiniz. Sütun sayısını 6’ya kadar çıkartabilirsiniz. Söz konusu özellik tasarımsal açıdan estetik bir görünüş sağlamasının yanında okuma açısından da kullanıcılara rahat bir metin okuma zevki sunar. 

Gutenberg Editöre Alışamadıysanız Klasik Editör’e Dönüş Yapabilirsiniz

Sıralanan tüm özelliklerine rağmen Gutenberg editöre alışamadıysanız ve klasik editöre dönüş yapmak istiyorsanız bunu da kolayca gerçekleştirebilirsiniz. WordPress güncellemesini yaptığınızda 5.0 sonrasındaki tüm versiyonlar için Gutenberg otomatik olarak geliyor. Eğer klasik editöre dönmek isterseniz, klasik editör eklentisini indirin ve etkinleştirin. Söz konusu klasik editör panelini 31 Aralık 2021’e kadar kullanmaya devam edebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın