Google’da Zararlı Bağlantılar Nasıl Reddedilir?

Google’ın web sayfa değerlendirmesi için algoritmasında kullandığı 200’ü aşkın değerlendirme kriteri bulunmaktadır. Bunların arasında en önemli olanlarından biri ise Page Ran’dir. Page Rank, sitenizin sahip olduğu kaliteyi ve gücü ortaya koymaktadır. Sitenize referans olarak verilen backlinkler, sitenizin kalitesinin artmasında büyük rol oynamaktadır. Bu yüzden sitenize dışarıdan verilen backlinklerin Page Rank değerlerinin yüksek olması sitenizin kalitesinin artması ve Google sıralamasında daha önlerde yer almanız açısından önemlidir.

Ancak son zamanlarda, bir çok sektörde firmaların artması ile birlikte doğan rekabet sebebiyle, rakip firmalar tarafınca yürütülen negatif SEO çalışmaları kurumunuzun Google tarafından negatif şekilde değerlendirilmesine yol açmaktadır. Zararlı backlink çalışmaları ise bu negatif SEO çalışmalarının en başında yer almaktadır. Zararlı backlinkler başka mecralar tarafından, şirketinizle veya sizinle hiçbir ilgisi olmayan web sayfalarından sizin siteniz yönlendirilen kötü amaçlı backlinklerdir. Bu yönlendirmelerin esas amacı; web sitenizi, siteniz herhangi bir ilgisi olmayan kumar, yetişkin siteleri vb. gibi sitelerden zararlı linkler edinen bir site olarak göstermek ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi Page Rank’inizi düşürmektir. Sonuç olarak, Google web sitenizi alakasız ve zararlı olduğunu düşünmesi sitenize büyük ölçüde zarar verecektir öyle ki web siteniz, Google tarafından ceza dahi yiyebilir. Tam da bu sebeple, Google Search Console’da, web site sahiplerinin kullanmayı tercih etmedikleri backlinkleri düzenlemeleri ve kaldırmaları için bir panel yaratılmıştır. Sizlerin de bu panel üzerinden web sitenize dışarıdan verilmiş olan backlinkleri düzenli olarak kontrol etmeniz büyük önem arz etmektedir.

Zararlı Bağlantılar Nasıl Reddedilir?

İlk olarak, çeşitli SEO araçlarıyla birlikte kullanabileceğiniz Google Webmaster Tools verileriyle backlinklerinizin nereden geldiğini öğrenmelisiniz. Ardından bu arama sonucunda edindiğiniz listede, yüzlerce belki de binlerce backlink ile karşı karşıya kalacaksınız. Dolayısıyla bu linkleri teker teker el yordamı ile ayıklayıp silmek oldukça yorucu ve zaman alıcı olacaktır. Bu aşamada size yardımcı olacak kullanımı oldukça basit ve anlaşılır bir program olan NetPeak Checker’ı kullanabilirsiniz. Bu program sayesinde, backlinklerinizi filtreleyip kategorilere göre ayırarak farklı .txt dosyalarında listeleyebilir ve içlerinden zararlı olanları rahatlıkla tespit edip kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse, İngilizce eğitimi veren yabancı dil web sitesinde bir backlink filtrelemesi yapıldığında, Rusça bir siteden yönlendirilmiş sizin siteniz ile bir alakası olmayan backlinkleri tespit etmeniz bu program sayesinde oldukça kolay olacaktır. Ayrıca bunlara ek olarak backlinklerinizi Alexa değerlerine göre de filtreleyip, işinize yaramayan zararlı linklerinizi ayırt edebilir veya Alexa değerlerine göre sıraladığınız backlinklerinizin arasından, Page Rank değeri yüksek ve kaliteli olanları ayırt ederek, zararlı linkler listesine eklenmelerini önleyebilirsiniz.

Backlinklerin reddedilmesi uzun süren bir durum olduğundan dolayı Google, web site sahiplerine sitelerinin değerlendirilmesi esnasında backlinklerinin Google tarafından görmezden gelinebilmesi seçeneği de sunmuştur. Ancak bu işlem gerçekleştirilirken sitenize normal bir şekilde verilmiş zararlı backlinkleri Google ayırt ederse kesinlikle engellemeyecektir.

Adım Adım Zararlı Baclink Temizleme

1-İlk olarak Search Google Console anasayfasından web sitenizin verilerini giriniz.

2-Ardından sitenize gelen dış bağlantıları tıklamalısınız.

3-Daha sonra web sitenize gelen bağlantı listesinin tamamını görmek için diğer tuşuna basarak listelemelisiniz.

4-Daha fazla örnek bağlantı indir seçeneğine tıklayarak son eklenen bağlantıları tarihleriyle birlikte görebilirsiniz.

Sitenize bağlantı linki veren tüm web sitelerinin listesinin olduğu dosyayı buradan indirebilirsiniz. İndirdiğiniz .txt dosyasında bir işlem yapmadan önce yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri kullanarak zararlı olan backlinkleri bu aşamada önceden belirlemiş olmanız ve reddedeceğiniz alan adlarını içeren .txt uzantılı bir Not Defteri dosyası hazırlamış olmanız gerekmektedir. Bu dosyayı hazırlamanızın akabinde Bağlantıyı Reddet aşamasına gelerek Dosyayı Seç butonun tıklayıp hazırladığınız dosyayı seçip Gönder tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Eğer henüz zararlı backlinkleri belirlemediyseniz 4. adımda indirdiğiniz dosyadan gereksiz olduklarını düşündüğünüz linkleri yeniden düzenleyip dosyanızı güncelleyebilirsiniz. Örneğin; eğer bir domainden gelen tüm bağlantıları silmek  istiyorsanız, “domain:example.com” şeklinde yazmanız gerekmektedir. Unutmayın ki, bu .txt uzantılı metin dosyasına sadece engellemek istediğiniz bağlantıları eklemelisiniz. Yaptığınız tüm bu  işlemlerin Google tarafına yansıması birkaç hafta sürebilmektedir. Dolayısıyla yaptığınız tüm işlemleri bu süre zarfını dikkate alarak kontrol etmelisiniz. Sonuç olarak bu işlemleri tamamladığınızda Google’da zararlı bağlantıları kaldırma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

Bir yanıt yazın