Google Analytics Kodu Ne İşe Yarar? WordPress Siteye Nasıl Eklenir?

Google Analytics, Google tarafından sunulan ücretsiz şekilde sunulan web sitesi
performans analiz programıdır. WordPress ile kolayca entegre edilebilir, bu
sayede pek çok farklı izleme analizlerine ulaşılabilir. Web siteniz için aynı
zamanda mobil uygulamalar üzerinden de gelen tüm temel verileri toplama
işlemini gerçekleştirebilsiniz. Temelde; web sitenizi ziyaret eden etkin
kullanıcıları anlık olarak takip edebilir, kullanıcılara ait demografik verileri,
coğrafi ve davranış verilerini detaylı biçimde inceleyebilirsiniz.

Google Analytics İle Hangi Verilere Ulaşabilirsiniz?
Google Analytics oldukça gelişmiş bir performans analiz aracıdır. Temel özellikleri dışında onunla              yapabileceklerinizin sınırı oldukça geniştir.

Etkin Kullanıcılar

Web sitenizde dolaşım halinde olan etkin kullanıcıların tamamını gözlemleyebilir, davranışlarını analiz edebilirsiniz.

Teknoloji

Web sitenizi ziyaret eden kitlenin kullandığı tarayıcı, işletim sistemi, ağ, cihaz gibi pek çok ayrıntıyı raporlar halinde gözlemleyebilirsiniz.

Karşılaştırma

Web sitesi ziyaretçi sayılarını geçmiş tarihli olarak günümüzle karşılaştırabilir, ziyaretçi sayılarındaki artış ve azalışları, rakamlarla ve grafik halinde inceleyebilirsiniz.

Kullanıcı Akışı

Web sitenizi ziyaret edenlerin; hangi kaynaktan sitenize yönlendiğini, siteniz üzerinde gezindikleri sayfaları ve en son hangi sayfadan sitenizi terk ettiklerinizi ayrıntılı şekilde izleyebilirsiniz.

Davranışlar

Sitenizi ilk kez ziyaret edenler ya da tekrar tekrar gelenler gibi pek çok farklı kullanıcının davranışını takip edebilirsiniz. Öte yandan tüm bu davranışlar üzerinden sitenizin ekonomik etkisini de görebilir ve değerlendirebilirsiniz.

Coğrafi Bölgeler (Dil ve Konumlar)

Site ziyaretlerinin hangi konumlardan geldiğini, hem coğrafik hem de dil açısından takip etme imkanı bulabilirsiniz. Söz konusu veriler ışığında oluşturacağınız içeriklerde hedef kitlenize daha fazla odaklanabilirsiniz.

 

 

Google Analytics WordPress Siteye Nasıl Eklenir?

Google Analytics kurulumunu ve kullanımını oldukça basit 3 ana adımı izleyerek gerçekleştirebilirsiniz:

1- Google Hesabı Oluşturmalısınız

Öncelikle bir Google Analytics hesabına sahip olmalısınız, daha sonra arama butonuna Google Analytics yazarak ilgili sayfaya giriş yapabilir ve buradan hesabınızı yönetmeye başlayabilirsiniz.

2- Analytics Hesabınızdan Bir Mülk Oluşturun

Mülk; size ait bir web sitesinin Google Analytics üzerinden tanımlanmasından ibarettir. Mülkü oluşturduktan sonra Google Analytics tarafından sizin web siteniz için özel olarak hazırlanan kodu kopyalayın.

3- Analytics Kodunuzu WordPress Sistem İçine Yerleştirin

Google Analytics üzerinden elde ettiğiniz kodu açık kaynak kodlu WordPress sisteminize eklemek oldukça basit bir işlemdir. Bunun için WordPress yönetici panelinize giriş yapın. Görünüm > Düzenleyici ayarlarına tıklayın. Açılan sayfada yer alan header.php dosyasını açın. Açılan dosyada yer alan </head> kapanış etiketinden önce edindiğiniz Google Analytics kodunu ekleyin ve dosyayı kaydedin. Yukarıda sayılan işlemler sizin için karmaşık ise eklenti aracılığıyla daha da kolay biçimde Google Analytics kodunu ekleyebilirsiniz;

Analytics Code Integration İle Kurulum

WordPress yönetici panelinizi açın ve ekletiler bölümünden; Analytics Code Integration eklentisini ekleyip, etkinleştir butonuna tıklayın. Eklentinin aktif hale gelmesinden sonra; Google Analytics Code eklentisinin ayarlar kısmını tıklayın. Açılan pencereye; Google Analytics üzerinden aldığınız; Google Analytics mülk takibi kimliğinizi Tracking ID yazan alana yapıştırın.

Google Analytics Aynı Zamanda İyi Bir Denetçidir

Kurduğunuz Analytics web sitenizin iyi bir denetçisi olacaktır. Sayfalarınızın hata vermesi, linklerin çalışmaması, tekrar eden bağlantılar, kullanıcı odaklı olarak web sitesi haritanızdaki düzensizliklerin tespiti konusunda da belirli periyotlarda yapılan incelemeler sonunda e-mail yoluyla ve Analytics panel
üzerinden uyarılar alacaksınız. Söz konusu uyarıları dikkate alarak düzenlemeler yapmanız hem Google
sıralamalarında yukarılara tırmanmanızı hem de kullanıcılar için çok daha kolay ve pratik bir site oluşturmanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın