Domain Yatırımcıları İçin İpuçları

Domain yatırımcılığı her ne kadar potansiyel olarak neler kazandırabileceği konusunda kesin istatistiklere sahip olmasak da bu işten milyon dolarlar kazananların bulunduğuna dair kimi haberleri okuyoruz. Alan adı kralı olarak ünlenen Rick Schwartz, yalnızca 100 dolara satın aldığı eBet.com adresini 2013 yılında tam tamına 1 milyon 350 bin dolara sattı. Peki domain yatırımcısı olmak için ne yapmak gerekiyor? Domain satın almadan önce hangi kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor? İşte iyi bir domain yatırımcısı olmak için ipuçları…

Domain Yatırımcısı Kimdir?

Web sitelerinin alan adları yani domainleri üzerinde çalışmalar yürüten ve alan adlarının gelecekte potansiyel olarak favori olabilecekleri konusunda öngörülerde bulunan kişilere domain yatırımcıları denir. Domain yatırımcıları popüler olabilecek ya da etki alanı güçlü isimlere yatırımlar gerçekleştirir ve 5 dolardan 50 bin dolara kadar satışı gerçekleşen domainleri alıp saklar. Zaman içinde değerlenen alan adlarını aldığı fiyatların binlerce katı üstünde satışını gerçekleştirebilir.

Peki, domain yatırımcı yapmadan önce nasıl bir değerlendirme yapmanız gerekiyor? Nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle Com Satın Al!

Alan adı yatırımına yeni başlıyorsanız öncelikle com uzaktıları üzerinde yoğunlaşın. Diğer alan adları üzerine başlangıçta yoğunlaşmayın. Com uzantısı tüm dünyada en çok kullanılan en değerli uzantı biçimidir.

Domain İsimlerinin Aranma Hacimlerini Kontrol Edin

Yatırım yapmak istediğiniz domainleri belirlerken isimlerin arama motorlarındaki aranma hacimlerini kontrol edin. Yüksek aranma hacimleri bulunan alan adlarına yoğunlaşın. Ancak burada tersten de bakabilirsiniz. Yoğun aranma hacmi bulunmayan ancak gelecekte popüler olması muhtemel kelimeler konusunda öngörüler yapmaya da çalışabilirsiniz.

Estibot Üzerinden Değerlendirmeler Yapın

Estibot, internet üzerinden kolayca kullanabileceğiniz etki alanı değerlendirme aracıdır. Estibot üzerinden yatırım yapmayı planladığınızı domainin değerini genel çerçevesiyle görebilirsiniz. Özellikle arama hacimleri konusunda da esin kaynağı olabilir. 

Mümkün Olduğunca Kısa Ve Kolay Okunabilir Domainler

Domain yatırımı yapacaksanız, mümkün olduğunca kısa isimlere yoğunlaşın. Ne kadar kısa o kadar iyi denilebilir. Çünkü karmaşık isimler çoğu zaman kullanıcıların kafasını karıştırabilir. Günümüzde 3 ve 4 harften oluşan domainlerin neredeyse tamamı kayıt altına alınmış durumda ancak bunlar dışında 5 harflilere yoğunlaşabilirsiniz. Kolay okunabilir olması da domainleri satın almak isteyebilecek potansiyel müşterileriniz için cezbedici olacaktır.

Jenerik Domainlere Odaklanın

Domain yatırımı yaparken mümkün olduğunca jenerik isimler olarak tanımlanan domainlere odaklanın. Yeni ortaya çıkan ürünler, hizmetler ve bunları tanımlayan kelimelere yoğunlaşabilirsiniz. Ancak bu işte ticari markayla ilgili bir domain ise ticari marka sorunlarıyla karşılaşabileceğinizi de unutmamalısınız.

Coğrafi İsimlere Odaklanın

Domain yatırımlarınızı coğrafi isimlere de odaklayabilirsiniz. Şehir, ülke, ilçe hatta mahalle isimleri bile yüksek bir yatırım getirebilir. Yeni gelişen bölgelere ilişkin öngörülerde de bulunarak ilgili bölgenin ismini içeren alan adlarına da odaklanabilirsiniz.

İşletme İsimlerine Odaklanın

İşletme isimlerine ilişkin yatırımlar da yapabilirsiniz. Halihazırda faaliyette olan bir şirket ya da işletme alanına ilişkin coğrafi isimlerle birleştirilmiş uzantılar vakti geldiğinde iş yapabilir. Ancak burada da ticari marka sorunlarıyla karşılaşabileceğinizi unutmayın. Hukuki anlamda iyi bir bilim avukatına ya da marka ve patent uzmanına bu konuları danışabilirsiniz.

Tarihleri İçeren İsimlere Odaklanın

Önümüzdeki dönemlerede gerçekleşebilecek özel etkinliklere ilişkin isimlere de odaklanabilirsiniz. Örneğin 2032OlympicPlayers.com gibi bir isim vakti geldiğinde değerli bir yatırım olarak görülebilir.  Aynı şekilde kurum ve kuruluşların yıl dönümlerine özel tarihli isimler de bu anlamda özel fırsatlar barındırabilir.

Her Şeyden Önemlisi Farklı Taraf Bakın

Domain yatırımcılığı potansiyeli oldukça yüksek bir girişimcilik alanı olarak da tanımlandığını unutmayın. İyi bir domain yatırımcısı olmak için farklı tarafa bakmayı öğrenmek gerekiyor. Farklı tarafa baktığınızda farklı fikirlere sahip olabilirsiniz. Herkesin odaklandığı noktaya kilitlenmek ise fırsatları kaçırmanıza neden olabilir.

Bir yanıt yazın