DNS Nedir ve Neden Önemlidir?

DNS Domain Name System’in kısaltmasıdır. İnternetin bağlı olduğu her bilgisayarda internet siteleri için bir alan adı ve bir IP adresi bulunmaktadır. Alan adları o siteye kolay erişmemizi sağlayan akılda kalıcı adreslerdir. IP adresleri ise o siteye ait uzun numaralardır. Örneğin 74.125.224.83 nol’lu IP adresi Google.com adresine aittir. Bizler google’a ulaşmak istediğimizde bu numarayı girmek yerine alan adını yazmaktayız. İşte DNS nedir sorusu tam bu noktada cevap bulmaktadır. DNS bizleri bu uzun sayıları yazmaktan kurtaran bir hizmettir. DNS ilgili siteye ait olan IP adresinin karşılığını kayıtlı tutmakta ve ulaşmak istediğimiz web sitesine IP adresini ezberlemeye gerek kalmadan girmemiz sağlamaktadır.


DNS Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

DNS sunucuları kısmınının altında yer alan DNS sunucusunu değiştir bölmesine tıklayarak DNS değiştirilebilmektedir.

DNS’nin Güvenliği Neden Önemlidir?

Dos ve DDoS adı verilen saldırılar ile DNS hizmetinde aksamalar meydana gelmektedir. Bu saldırılar belirli bir sunucuya veya ağa erişimi engellemekte ya da tamamen devre dışı bırakmaktadır. Bu kısıtlamalar büyük şirketlere binlerce dolar kaybettirebilmektedir ve DNS’nin önemi bu gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Başka bir saldırı ise DNS tünelleme adı verilen veri çalma amaçlı DNS saldırılarıdır. Bu tür saldırılarda saldırganların amacı sizin için özel sayılabilecek her türlü bilgiyi (gizli dosyalar, fikri mülkiyet, mail vb.) çalmaktır.


DNS Güvenliği Nasıl Sağlanır?

DNS hakkında bilinmesi gereken unsurlar arasında en önemlisi güvenliktir. DNS hizmetinin güvenliği Domain Name System Security Extensions (DNSSEC) adı verilen bir teknoloji ile sağlanmaktadır. Ancak bu teknoloji kimlik sahteciliğini önleyemez, DDoS saldırılarına karşı savunma gösteremez, TCP/UDP şifreleri DNSSEC tarafından şifrelenmez. Sadece erişim sağlağınız yerin gerçekten var olan bir IP adresi olup olmadığının kontrolünü sağlamaktadır.
Site doğrulama, SLS şifreleme gibi başka denetim katmanları ile birlikte kullanım DNSSEC teknolojisinin işlevini arttırmaktadır.

Bir yanıt yazın