CSS Nedir? Faydaları Nelerdir?

CSS, sahip olduğunuz web sitesinin daha şık ve görsel açıdan daha fazla estetik görünmesine yardımcı olan muhteşem bir kodlama sistemi olarak biliniyor. Web siteniz içinde yer alan tüm görsel unsuları, CSS yardımıyla yeniden şekillendirebiliyor olmanız daha fazla hareket alanı kazandırıyor. Peki, CSS tam olarak nedir? Faydaları nelerdir?

CSS Nedir?

“Cascading Style Sheets” CSS; dilimizde “Basamaklı Stil Sayfası” şeklinde tanımlanıyor. CSS, görselleştirme yapmak ve web projelerinin boyutlarında dilediğiniz gibi düzenleme gerçekleştirmek konusunda yardımcı olan kodlama sistemi olarak biliniyor.

Web sitelerinin alt yapısını oluşturan kod dizinleri bulunuyor. Söz konusu kod dizinleri ile sitede yer alan pek çok unsuru; reklam alanları, başlık, alt başlık ve tüm içeriklerin temel yapısını oluşturmakta kullanılıyor. Ancak söz konusu unsurlarda yer alan; font, renk, görsel unsurların detayları CSS kodları ile çok daha kolay biçimde düzenlenebiliyor.

CSS Nasıl Gelişti?

CSS’nin ilk sürümü 1996 yılında kullanıma başlanıyor. CSS 1.0 olarak bilinen ilk sürüm, zaman içinde geliştiriliyor ve daha fonksiyon hale getiriliyor. İlk sürümün ardından 1998 yılında CSS 2.0 ortaya çıkıyor. 1998 yılında çıkan 2.0 sürümü sonrasında ise 2001 yılında CSS 3.0 kullanıma sunuluyor. Şu anda CSS 3.0 kullanılıyor ve söz konusu sürüm halen geliştirilmeye devam ediyor. Öte yandan, CSS 3.0 tarayıcı desteğiyle ön plana çıkıyor CSS 3.0 bugün tüm dünyada popüler olan pek çok tarayıcı ile uyumlu biçimde çalışıyor. Chrome, Firefox, Opera ve Internet Explorer, CSS 3.0 ile uyumlu tarayıcılar arasında yer alıyor.

CSS’nin öne çıkan özellikleri ve faydaları?

CSS’nin en önemli özelliği; dilerseniz parça parça, dilerseniz bir bütün halinde web sitesi sayfalarınıza müdahale edebilmeniz olarak ifade ediliyor. Ancak bu çok temel bir özellik, bunun dışında;

  • CSS kodlarınızı farklı bir dosyada barındırırsanız, tek bir dosya üzerinden tüm sitede değişiklikler yapılabilir,
  • Görsel açıdan; geçiş, efekt, font, punto, renk tonları gibi pek çok unsura müdahale edebilirisiniz,
  • Web sayfanızda yer alan nesneleri, tek bir yerden dilediğiniz gibi konumlandırabilirsiniz,
  • Web sitelerinin; cep telefonu, tablet, masaüstü gibi responsivite sorunlarına kolayca müdahale edebilirsiniz,
  • Web sitesi boyutlandırmalarını kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Sıralanan temel özellikleri dışında CSS’yi popüler hale getiren bir diğer unsur ise; kolayca öğrenilebilecek bir kodlama dili olmasıdır. İnternet üzerinde çok sayıda CSS konusunda verilen ücretsiz eğitimlere ve videolara rastlamak mümkün.

WordPress sisteme CSS ekleme

WordPress sistem içine CSS ekleme ve düzenleme yapmak için 3 farklı yol tercih edilebilir;

  • WordPress için CSS eklentileri
  • WordPress sistem içinde yer alan tema düzenleyici
  • WordPress tema için hazırlanmış Child temalar

WordPress için CSS eklentileri

WordPress CSS eklentileri ile kolayca CSS çalışması gerçekleştirilebiliyor. Yapmanız gereken tek şey, öneride bulununan ekletiyi WordPress eklentiler üzerinden sisteminize adapte etmek. Popüler CSSs eklentileri; Simple Custom CSS, WP Add Custom CSS, Site Origin CSS ve Simple Custom CSS and JS ile kolayca CSS çalışması yapabilirsiniz.

WordPress sistem içinde yer alan tema düzenleyici

WordPress’in 4.7 üzeri bir sürümüne sahipseniz; tema düzenleyici üzerinden kolayca CSS düzenlemesi yapabilirsiniz. Tema ayarları üzerinden özelleştir menüsünü seçmeniz yeterli olacak. Özelleştirme sayfasına geldiğinizde an alt kısımda yer alan Ek CSS sekmesini açarak düzenlemenizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

WordPress tema için hazırlanmış Child temalar

Sıralanan iki yöntem de canlı olarak WordPress sisteminiz üzerinde yapabileceğiniz CSS değişikliğini ifade ediyor. Ancak risk almak istemiyorsanız, söz konusu CSS değişikliklerini WordPress temanız için Child tema oluşturabilir ve onun üzerinden söz konusu çalışmaları yayındaki siteye müdahale etmeden yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın