Subdomain Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Subdomain İngilizce bir kelime olup Türkçe karşılığı ise “alt alan adı”dır. Subdomaini kısaca, domain altına tanımlanan, her biri birbirinden farklı ve bağımsız alt alan adları olarak tanımlayabiliriz. Güzel Hostingsitesinden bir örnek verecek olursak; güzelhosting web sitesi domaini www.guzel.net.tr ise bu sitenin subdomainlerinden biri www.blog.guzel.net.tr‘dirdiyebiliriz. Subdomainler bağımsız bir alan adı gibi çalışır ve oluşturulan her bir subdomainin ayrı bir FTP klasörü vardır. Oluşturulan subdomainde yayınlanılmak istenen site veya içerikler, ilgili subdomain klasörüne aktarılır. Ayrıca subdomain denildiğinde aklımıza sadece blog sayfaları değil, forum sayfaları, ürün sayfaları veya servis sayfaları da gelebilir.

Bunlara ek olarak, eğer farklı illerde şubeleriniz varsa, iller için de subdomain oluşturarak şirketinizi gruplandırmış olursunuz, ya da iş yaptığınız sektörde birbirinden bağımsız farklı hizmetleriniz varsa bunları da aynı şekilde kategorize etmek için ayrı ayrı subdomainler oluşturabilirsiniz.

Subdomainler (Alt alan adları) Ne İşe Yarar?

Subdomain kullanımındaki amaç esasen ana domaininizi kuvvetlendirmektir. Kuracağınız her bir subdomain, firmanızın her ayrı dalı için projelendirilip kullanılması şiddetle önerilmektedir. Örnek olarak ev eşyaları satan bir firmanız olduğunu varsayalım, bu eşyaları beyaz eşya, elektronik eşya, koltuk takımları vs. şeklinde kategorize edip ayrı bir firma gibi baştan sona projelendirerek çeşitli subdomain hesapları kurmanız web siteniz açısındanönemlidir. Çünkü bu alt alan adları firmanızın web sitesinin güçlenmesi açısından oldukça etkilidir. Eskiden web site sahipleri subdomain kullanmayı pek tercih etmezlerdi. Nedeni ise eskiden Google gibi arama motorlarıhenüz çok gelişmiş değillerdi ve bu sebeple subdomainler tam olarak algılanamazdı. Dolayısıyla da subdomainleri ziyaret edenlerin sayıları genelde düşük olurdu. Fakat arama motorlarının da gelişmesi, SEO uyumlu içeriklerin arması ile birlikte bu problemler tamamen ortadan kalktı ve subdomain kullanımı çok yaygın hale geldi.

Subdomain Nasıl Oluşturulur?

Subdomain oluşturabilmek için ilk olarak bir alan adı ve hosting satın almanız gerekmektedir. Eğer hala kendinize ait bir alan adınız yok ise hemen Güzel Hosting’den kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Hosting paketlerini sitemizden detaylıca inceleyip kendinize en uygun olanı belirleyebilirsiniz. Üstelik bir çok hostingimizde sınırsız subdomain oluşturma imkanına sahipsiniz.

cPanel’de Subdomain(Alt alan adı) Oluşturmak

cPanelinizde “Subdomain yönetimi” veya “Alt etki alanı” şeklinde bir alan bulunması gerekiyor. Bu kısıma giriş yaptıktan sonra oluşturmak istediğiniz alt alan adını, ana domain uzantısını eklemeden ve herhangi bir boşluk bırakmadan yazmanız gerekmektedir. Aynı zamanda cPanel’de Etki Alanı veyaDomain Alanı olarak, size hangi alan adı için subdomain oluşturmak istediğiniz sorulmaktadır. Bu alanda hostinginize kayıtlı birden fazla alan adı olduğunda, tüm kayıtlı ve uygun alan adlarınız sizin için listelenir. Bu listeden alt alan adı oluşturmak için seçeceğiniz alan adının seçimini yaptıktan sonra, “Oluştur” butonuna tıklayıp işleminize devam edebilirsiniz.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, bu alan adı için arka planda otomatik olarak  FTP(File Transfer Protocol) de dosya alanı açılacaktır. Dilerseniz cPanelinizde bulunan hosting yönetimine girip oradan FTP Dosya Yöneticisi’ne erişerek, alt alan adınıza verdiğiniz isimde bir klasör oluşturulmuş olduğunu burada görebilirsiniz. Ayrıca DNS yönetiminden “Host A” kaydınızın oluşup oluşmadığına göz atmanızda yarar var. Bu kayıtları da kontrol ettikten sonra artık alt alan adınızı kullanabilirsiniz. Eğer alt alan adı açarken yukarıda bahsedilen aşamalarda herhangi bir sıkıntı yaşarsanız Güzel Hosting müşteri hizmetlerinden yardım isteyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın