Sitenizi Yayınlamadan Önce Yapmanız Gereken Önemli Kontroller

Yeni bir site açmak heyecan verici bir durum olmakla birlikte uğraş gerektiren ve önceden belirlenmiş planlamalar dahilinde adım adım yürütülmesi gereken bir işlemdir. Uzun bir süredir uğraş verip hazırladığınız siteyi yayınladıktan sonra çeşitli hatalar karşınıza çıkıp canınızı sıkabilir. Bu durumlardan bazıları 404 page not found,  500- Internal Server Errorveya Google tarzı arama motorlarındaki arama sonuçlarında siteniz bulunamadıtarzında mesajlardır. Tabii, sitenizin açılışında bu tarz çıkabilecek sorunların önüne geçebilmeniz de mümkündür. Bu yüzden sitenizin resmi açılışını gerçekleştirmeden önce gerekli kontrolleri gerçekleştirdiğiniz takdirde bu hataları almadan istediğiniz gibi bir başlangıç yapabilirsiniz. Web sitenizi yayınlamadan önce metin yazarlarınızın, yazılımcı ve tasarımcılarınızın, Network uzmanlarınızın aşağıda bahsedeceğimiz tüm kontrolleri eksiksiz bir biçimde yapması gerekiyor. Eğer bir ekibiniz yok ise bu kontrolleri tek başınıza yapmanız gerekmektedir.

Web Yazılımcı Ve Tasarımcılarının Dikkat Etmesi Gereken Noktalar:

  •      Web site tasarımlarınızın ne kadar yer kapladığı önemlidir. Dolayısıyla web sitenizin yüklenme hızını Google hız testini uygulayarak öğrenmelisiniz. Eğer siteniz yavaş açılıyor ise, web sitenizin açılış hızını arttırmanız gerekmektedir çünkü sitenizin açılma hızı Google sıralamasına önemli ve belirleyici bir faktördür. Google hız testi sonuçlarına göre web sitenizde ne tarz değişiklikler yapmanız gerektiği Google tarafından size tavsiye edilecektir.
  •      Web sitenizin mobil uyumlu olup olmaması önemlidir. Eğer siteniz mobil uyumlu değil ise bu durum sizin sitenizi geri planda bırakabilir. Özellikle mobil cihazlardan yaptığınız armalarda sitenizin sıralaması daha da gerileyebilir.
  •      Hazırladığınız web sitesini yayınlamadan önce her hangi bir kayma, renk, görsel veya font bozukluğu olup olmadığını anlayabilmek için yaygın olarak kullanılan tüm browserlar üzerinde test etmeniz ve herhangi bir hata var ise düzelttikten sonra yayınlamanız önemlidir.
  •      Google Analytics kullanarak sitenizi ziyaret edenlerin en çok hangi browserları kullandığına bakıp ona göre test edeceğiniz browserları sınırlandırabilirsiniz. Ayrıca Google Anaytics’i sitenize doğru bir şekilde entegre ettiğinizden emin olmalısınız. Eğer düzgün entegre olmadıysa yayınladıktan hemen sonraki günlerde sitenizin verilerinizden mahrum kalabilirsiniz.
  •      Site bünyesinde arama yaptırıyor iseniz sitenizin bu işlemi düzgün yapıp yapmadığından emin olmalısınız. Eğer arama sonuçlarında her seferinde hiç bir sonuç çıkmıyorsa aramanın benzer sayfalara yönlendirilmesi yapılmalıdır.
  •     Google Search Console bütün web tasarımcılar için önemli bir araçtır. Sitede sorunların bulunması, site performansı, sitenize gelen ziyaretçilerin yaptığı sorgular vb. gibi özellikleri mevcuttur. Bunu kullanabilirsiniz.
  •      Web sitelerini çoğunlukla kendi bilgisayarlarımızda tasarladığımızdan dolayı site tasarımı esnasında site içerisine gömülen linklerin adresleri site yayınlandığı esnada değişir ve bu yüzden bu adreslerin site yayınlandıktan sonra kontrol edilmeleri gerekmektedir. Eğer siteniz ufak çaplı ise her siteyi ziyaret edip el ile düzeltebilirsiniz. Ancak çok fazla bulunuyorsa ScreamingFrog programını kullanabilirsiniz.Ücretsiz sürümü 500 URL ye kadar sitenizdeki kırık linkleri düzeltmenize yardım edecektir daha fazlası için ücretli sürümünü almanız gerekmektedir.
  •      “Bakım yapılıyor” sayfanızı özelleştirmeniz gerekir bunun haricinde sosyal medya iconlarını yerleştirmeniz önemlidir. Ayrıca faviconunuzu da eklemeyi unutmayın.

 

 

Editör Ve Yazarların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar:

  •      Yazım hataları, noktalama işaretleri ve imla hatalarını sitenin tüm sayfalarında teker teker kontrol etmelisiniz. Bunlar sadece metin ve başlıklarda değil butonlarda, formlarda ve bannerlarda da kontrol edilmelidir.
  •      Resim başlıkları, tanım yazıları ve alt tanım yazılarının açıklayıcı olması gerekiyor ki web site ziyaretçileri o resim hakkında yeterli bilgiye sahip olsun. Ayrıca Google bir resmin ne olduğunu, neyi ifade ettiğini resmin bilgilerine bakarak belirler.
  •     Web site içeriğiniz sitenizin amacına uygun olmalı. Hedeflenen kitle sizin sitenize girdiğinde aradığı bilgiye erişebiliyor mu? Veya Siteniz bu kitleye gerçekten hitap ediyor mu? Bu soruların cevaplarını gönül rahatlığıyla verebiliyor olmanız gerekiyor.

Ağ Yöneticilerinin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar:

  •      Serverınız çökerse siteyi sıfırdan yapmak zorunda kalabilirsiniz. O yüzden yedekleme sistemini test etmeniz çok önemlidir. Yedeklediğiniz siteyi yeniden kurma denemelerinde bulunun ve sitenizin düzgün çalıştığından emin olun.
  •      Eğer e-ticaret sitesi yapıyorsanız sitenize en uygun SSL sertifikasını Guzel Hosting‘ten belirleyin ve sitenizi güvenli bir şekilde yayına sunun.
  •      Sitenizin trafiğinin yüksek seviyelere çıktığında neler olabileceğini önceden hesaplayıp önlemlerinizi ona göre alın. Bunun için yüksek trafik test araçları mevuttur. Bunlar sitenize yük bindirerek sitenizi test ederler.

 

Bir yanıt yazın