Covid 19 Dijital Dünyayı Nasıl Etkiliyor?

COVİD-19 sonrası dijital dünyada birçok şey değişecek. Sosyal yaşantımızdan, ticari faaliyetlerimize, iş alışkanlıklarımızdan alışveriş yöntemlerimize kadar hayatımızdaki tüm aktiviteler yeniden şekillenecek. Söz konusu değişim en çok da dijital dünya için gerçekleşecek. 2021 yılı için tahmin edilen 4.2 trilyon dolarlık e-ticaret hacmi Covid-19 ile birlikte çok daha yukarılarda seyredeceğe benziyor. İşte bu devasa pastadan pay alabilmek için yapılması gereken dijital dünyanın beklentilerine cevap verebilmek.

Covid-19 normal hayatta olduğu gibi dijital dünya için de zorlayıcı bir süreç oluşturuyor. Bu süreç dijital dünyadaki fırsatların değerlendirilebileceği çok iyi bir dönem. Mevcut sistemin içinde COVİD-19 sonrası dünyanın ekonomisi, siyasi yapısı ve dijital dünyaya bakış açısı etkileniyor. Bu virüs olayının yıpratıcı bir yönünün olmasının yanı sıra dijital dünya için birçok fırsatı da beraberinde getiriyor.

Covid-19 ile birlikte araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmalar korku ve paniğin zirve yaptığını ortaya çıkarıyor. İnsanlar zamanlarının önemli bir kısmını evlerinde geçiriyor. #Evdekal çağrılarına uyan insanlar bu dönemde zamanının önemli bir kısmını başta internet olmak üzere dijital dünyanın yükselen aracı sosyal paylaşım ağlarıyla geçiriyor.

Dijital Dünyayı Takip Yüzde 50 Arttı

Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal paylaşım ağları başta olmak üzere dijital dünyanın tüm unsurları hayatımızın tam da ortasında yerleşmiş durumda. Alışveriş merkezlerinin ve birçok sektörün işyerlerini kapatması ile birlikte sokağa çıkma yasaklarının da ilan edilmesi ticareti durma noktasına getirdi. Ancak e-dönüşüme ayak uyduran şirketler dijital dünyadaki faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

İnsanların 30 Aralık 2019 – 5 Ocak 2020 ve 16 Mart – 22 Mart tarihleri arasında dijital dünyadaki haber izleme ve takip etme oranları yüzde 50 arttı. İnternet siteleri ve mobil uygulamalardan haber takip oranları Fransa’da yüzde 21, Almanya yüzde 34, İspanya’da yüzde 47 ve İngiltere’de yüzde 39 oranında arttı. COVİD-19’un sarstığı ülkelerin başında gelen İtalya’da haberleri dijital dünyadan takip etme oranı yüzde 90 artış gösterdi.

Youtube, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal paylaşım ağlarının takibi Avrupa’da yüzde 30 oranında arttı. COVİD-19 ile birlikte online eğitimde de patlama yaşanıyor. Dijital platformlarda verilen eğitimlere yönelme COVİD-19 öncesine göre yüzde 280 arttı.

Dijital Dünyaya Açılara Daha Çok Fark Edilebilirsiniz

Yüzbinlerce insanın ölmesine neden olan ve sosyal izolasyon kavramını hayatımıza sokan Covid-19, dijital dünyanın etkisinin daha çok fark edilmesini sağlıyor. Araştırmalara göre internet üzerinden ticaret yapan şirketlerin yüzde 40’ı faaliyetlerine devam ediyor. Ancak dijital dünyada var olmayan şirketlerin neredeyse tamama yakını bütün sistemlerini durdurmuş durumda. Bu gelişme şirketler için bir farkındalık oluştururken, firmalar ticari faaliyetlerinin devam edebilmelerinin en önemli sebebinin dijital dünyada var olmak olduğunu anlıyor.

Dijital dünyanın alışveriş merkezinde dükkan sahibi olabilmenin yolları;

  • İnternette görünür olmalısınız. Bunu sağlamanın en kolay yolu iyi ve kaliteli bir siteye sahip olmanız,
  • Başta sosyal medya olmak üzere internet mecralarında reklam vermelisiniz,
  • İçerik, sosyal medya ve dijital ticaret konusunda uzman iyi bir dijital medya ekibi kurmalısınız,
  • Ürün ve hizmetlerinize yönelik doğru bir içerik stratejisi oluşturmalısınız,
  • Dijital dünyaya uygun farklı stratejiler planlamalısınız.

Örneğin; rakiplerinizden farklı olduğunuzu gösterecek ve onlardan sizi ayırt edecek kampanya ve promosyonlar düzenlemelisiniz Dijital dünyanın en önemli aracı olan sosyal medyayı etkin kullanın.

İnternet dünyasının en zor virajı güven konusuna önem verin. Ürün garantisi ve güvencesi vererek müşterilerin güvenini kazanın. Dijital dünyada interaktif olun. Müşterileriniz ve hedef kitleniz ile sürekli iletişim halinde olacak canlı destek, müşteri iletişim hattı ve sosyal medya kanallarını kullanın.

Bir yanıt yazın