Bootstrap Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Bootstrap, dünyanın en popüler sosyal medya platformu Twitter tarafından HTML veya CSS gibi açık kaynak kodlu kütüphaneler ile tasarlanmıştır. Sıklıkla kullanılan framework’ler arasında yer alan Bootstrap, güncel bir web sitesi kurmak için harcanan süreyi kısaltır. Tüm ekranlara uyum sağlayan internet sayfaları geliştirmenize yardımcı olur. Profesyonel bir şekilde tasarladığınız forum, e-ticaret ya da kurumsal bir fimanın web sitesinin tüm cihazlarda çalışabilir olmasıdır.

Geliştiricilerin zamandan kazanmasını sağlar. Ana hedefi mobil dostu siteler oluşturmak olan Bootstrap, hazır şablonlar ile kolaylık sunar. Ekip tarafından hazırlanan açılır menüler, navigasyon barlar ya da butonlar ile arayüz geliştirebilirsiniz. Hemen hemen her web tarayıcı ile uyumlu bir altyapıya sahiptir.

Bootstrap Nedir?

HTML, CSS ve Javascript’de duyarlı projeler geliştirmek için kullanılan Bootstrap, responsive design yani duyarlı tasarımlar yaratmanızı sağlar. Telefon, bilgisayar, tablet ya da notebook gibi akıllı cihazlarda çalışan açık kaynak kodlu bir kütüphanedir. Bir sitesi için tüm gerekli elementleri sunmaktadır. Kullanıcıların kendi yorumunu katabileceği bir teknolojidir.

Bootstrap’ın içerisinde stil, imaj ve Javascriptler bulunur. Bunları çağırarak web sitenizi tasarlayabilirsiniz. Açık kaynak kodlu olan bu teknolojiyi kullanırken renklendirme ve şekillendirme yapabilirsiniz. Chrome, Safari, Opera, Yandex Browser ya da Internet Explorer gibi birçok tarayıcının son sürümünde kullanılır. Öğe düzenlenmesinde karmaşıklığın önüne geçer.

Bootstrap’ın Özellikleri Nelerdir?

Bootstrap, mobil duyarlı bir teknolojidir. Web sitelerinin ve uygulamalarının ihtiyaç duyabileceği tüm bileşenleri içerir. Uyarlanabilir ve esnek bir düzen sağlar. Arama Motoru Optimizasyonu değerini artıran özellikler sunar. Her alanda sıklıkla tercih edilen Bootrstrap’ın temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Responsive bir yapı sağlar. Tercih edilme nedenlerinin başında gelen bu yapı, grid sistemi ile zamandan kazanıp içeriğe odaklanmanıza destek olur. Izgaralandırma sistemi sayesinde tasarım yaparken her bölüme müdahale edebilirsiniz.  
  • Responsive resimler sağlar. Görüntülerin ekran boyutlarına uyum göstermesi kodlarla birlikte gerçekleşir.
  • JavaScript desteği sunar. Kullanıcılar, bu destek ile birçok eklentiden yararlanır. 
  • Tema, faydalı komponentler ve güçlü bir dokümantasyon imkanı tanır. Dokümantasyon desteği, yazılan her kod parçasının detaylı bir şekilde açıklanması anlamına gelir. Tasarımlarınızı kolay ve yaratıcı bir gerçekleştirmenize yardımcı olur.

 

Bootstrap Neden Kullanılır?

Kolay ve esnek çalışma modeli sayesinde tercih edilir. Bu framewok’ün faydaları arasında; zaman kazandırması, görüntüleri yeniden boyutlandırmanıza yardımcı olması, kişiselleştirme sağlaması, bazı bileşenlerinin önceden biçimlendirilmesi, geniş bir ekibe sahip olması ilk sırada yer alır. 

Belirli öğeler sayesinde farklı platform ve frameworkler’e entegre edilir olması, kullanım kolaylığı sağlar. Kodları tutarlı ve hatasız bir şekilde sunarken iç araçlarından faydalanır. Projenize eklemek istediğiniz yazı tipi ve baskı stillerini tek bir kutucuk sayesinde açıp kapatabilirsiniz. Değişen özellikler arasında; etiketler, giriş grupları, sayfalamayı değiştirme gibi bileşenler de yer alır. 

Bootstrap’ın Kullanım Alanları ve Özellikleri

Kendi sitenizden dosya indirdikten sonra klasöre çıkarma işlemini tamamlamanız gerekir. Ardından, bootstrap.css ve bootstrap.min.css’lerden herhangi birini CSS klasörüne taşıyabilirsiniz. Kullanıcı isteğine bağlı olarak, JavaScript ve CSS dosyalarının sayfa içerisine çağrılması ile birlikte HTML’de de kullanılır. 

Framework’ün temel kullanım mantığı; her satırın 12 sütuna bölünmesine dayanır. Sütunlar, cihazların ekran büyüklüğüne göre genişletilip sıkıştırılır. Her cihaza uygun kod yazılır. Masaüstü bilgisayarlarda .col-md-3 class’ı dörde bölerek kullanırken tabletlerde ikili satır ve sütunlar hâlinde görünmesini sağlayabilirsiniz. Framework’ün içerisinden tüm dosyalara ulaşabilirsiniz. İndirdiğiniz klasörler içerisinden örnek sayfalara ulaşabilir ve kendi şablonunuzu oluşturabilirsiniz.

Kullanım alanları; bir siteyi bütün olarak tasarlamaktan oluşur. Tipografik öğeler, dropdown menüler, slider, modal pencereler, carousel ve tablolar gibi sayısız bileşen sunulur. Web sitenizin ihtiyaç duyduğu kodu kopyalayıp yapıştırarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın