Linux İçin En Temel 10 Program

Açık kaynak kodlu, özgürlükçü yazılım Linux, bilgisayar işletim sistemleri için en temel parçalardan biri olarak dünya çapında milyonlarca insan tarafından tercih ediliyor. Özgür yazılım projesi olarak da bilinen Linux; GNU (Genel Kamu Lisansı) ile Linux Vakfı çatısı altında ortak bir proje biçimde tüm dünyaya yayılmış gönüllüler tarafından geliştiriliyor. Peki, böylesine geniş bir kullanıcı kitlesine sahip Linux için en temel 10 program nedir? Hangi kullanım özelliklerine sahiptir? Sıralanan tüm programlar Debian tabanlı bir işletim sistemi üzerinde deneyimlenmiştir.


VLC Media Player
Tüm bilgisayar kullanıcıları için vazgeçilmezlerden birisi medya oynatıcısıdır. Müzik ve video oynatıcıları arasından en çok tercih edilenlerden birisi olan VLC Media Player ile neredeyse açamayacağınız hiçbir format bulunmuyor. DVD, Ses VCD ve CD ortamları ile uyumludur. Yalnızca bir video oynatıcı olarak bilinse de; videoları MP3 formatına çevirmekten tutun da canlı yayın formatını oynatma, alt yazılardan oluşan kaymaları düzeltme gibi pek çok farklı özelliğe de sahip.


Simplenote
Bilgisayarlarda küçük notlar almak isteyebilirsiniz. Bunun için tasarımlanmış Simplenote; yalnızca bir not programı olmaktan ziyade; her yer de erişebileceğiniz senkronizasyon özelliğini de içeriyor. Mobil cihazlarınızla da ortak notlar tutabilir, notlarınızı dilediğiniz kişilerle paylaşabilir, ortak notlar ve görevler tanımlayabilirsiniz.

GIMP
Fotoğraflarınız üzerinde değişliklikler yapmak, onalara efektler vermek, kesmek, biçmek isteyenler için hazırlanmış olan GIMP, Photoshop kadar kapsamlı olmasa da ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Parlaklık maskeleri, siyah beyaz dönüşüm, renkler ve pozlamalar üzerinde oynama, yaratıcı filtreler gibi özellikleri de bulunuyor. Sosyal medya üzerinde paylaşacağınız fotoğraflarınız için ufak dokunuşları GIMP ile rahatlıkla yapabileceğinizi söyleyebiliriz.


LibreOffice
Bilgisayar kullanıcıları için hayati bir öneme sahip olan Microsoft Office içinde yer alan; Word, Excell, PowerPoint gibi programların muadillerini sunuyor. Ofis için ihtiyaç duyacağınız temel yazma, hesaplama, sunum yapma gibi tüm işlerinizi LibreOffice ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, grafik tasarım, temel veritabanı işlemleri ve matematik formül düzenleme işlemlerinizi de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak sunulan LibreOffice alanının en iyisi denilebilir.

OpenShot
Bilgisayarına aktardığınız videolar üzerinde değişiklikler yapmak, kesmek, biçmek isteyebilirsiniz. Kısacası montaj için ideal bir program olan OpenShot, gelişmiş özellikleriyle profesyonel denilebilecek düzeyde video düzenleme işlerinizi yapmanıza yardımcı oluyor. Pek çok farklı formatta çıktı alabileceğiniz video düzenleme programıyla dilerseniz 3D efektler bile oluşturabilirsiniz.


Skype
Bilgisayarların vazgeçilmezlerinden olan Skype ile dilediğiniz biçimde canlı sohbetler yapabilir. Arkadaşlarınızla gruplar halinde görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Microsoft’un Linux için hazırladığı Skype versiyonuyla Windows ve IOS ile gerçekleştirilebilen her şeyi yapabilmeniz mümkün.

Mozilla Thunderbird
Elektronik posta yönetim programı Mozilla Thunderbird ile bilgisayarınızda özgürce maillerini okuyabilir, mail gönderebilir ve özel olarak işaretlemeler yapabilirisiniz. Tek tıkla adres defterine erişim, çok kanallı sohbet, hızlı filtreleme araçları, mesaj araçları ve etkinlik yöneticisi ile ideal bir posta yönetim programı olarak kullanıcılarına bir çok kolaylık sağlıyor.


FlameShot
Bilgisayar kullanıcıları için en önemli işlevlerden birisi olan ekran resmi ve görüntüsü alma işlemini FlameShot ile profesyonel biçimde yapabilirsiniz. Ekran görüntüsü almanın yanı sıra aldığınız ekran görüntüsünü editlemeniz de Flameshot ile oldukça kolay.


Sublime Text
Linux tercihinde bulunduysanız muhtemelen açık kaynak kodlar ile yakından ilgili olmalısınız. Özellikle yazılımcılar için olmazsa olmaz unsurlardan birisi kod düzenleyici Text araçlarıdır. Sublime Text bu anlamda işinizi rahatlıkla yapmanızı sağlıyor.


FileZilla
Webmaster düzeyinde bilgisayar kullanıcıları için FTP aktarım programı hayati bir öneme sahiptir. FileZilla da bu alanda adını tüm dünyaya duyurmuş en iyi aktarım programlarından birisi. FTP ile bağlantı kurmak, dosya göndermek, dosya düzenlemek konusunda size yardımcı olacak başucu programlarından birisidir denilebilir.

Bir yanıt yazın